Tamási Áron arcképével robog idén a Székely Gyors–Csíksomlyó Expressz a búcsúba

0
1620
Archív/Biró István

Idén is elindul a Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz a csíksomlyói búcsúba. A zarándokvonat június 3-án indul és 6-án, pünkösdhétfőn érkezik vissza – közölték a szervezők csütörtökön Budapesten. Egyebek mellett kiderült: a vonaton népzenészek játsszák majd mindig annak a tájnak a zenéjét, ahol a szerelvény éppen áthalad.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón kiemelte: idén a nemzeti összetartozás napja egybeesik a csíksomlyói búcsú ünnepével június 4-én – tájékoztat az MTI. Az államtitkár elmondta: idén a Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz vonatot a Tamási Áron arcképével díszített mozdony húzza. 2022 ugyanis az író emlékéve, idén éppen 125 éve született. Potápi Árpád megragadta az alkalmat, hogy az ukrajnai háborúról és a kárpátaljai magyarokról is szót ejtsen: megjegyezte, hogy a kárpátaljai magyarság nagy része otthon maradt és ők segítenek a belső menekülteknek.

Kormányos László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgató-helyettese elmondta: az emberek napi utaztatása mellett a MÁV-Start Zrt. fontosnak tartja, hogy kiszolgálja a nyári időszakban a szabadidős utazásokat is, jelenleg új és hatalmas feladatuk az ukrajnai menekültek szállítása. Csibi Krisztina, a Magyarság Háza ügyvezetője a Tamási Áron-emlékévről szólva hangsúlyozta: a Magyarság Háza úgy tekint a Tamási Áron-életműre, mint az anyaországban, a Kárpát-medencében, illetve a diaszpórában élő magyarok között összekötő kapocsra. Az emlékév programjai a fiatalokra fókuszálnak, akiket pályázatokkal, vetélkedőkkel, színházi előadásokkal, irodalmi estekkel próbálnak megszólítani – ismertette. A vonatot díszítő Tamási Áron-matricáról elmondta: Török Máté tervén látható Tamási Áron portréja és aláírása, az író szülőfalujának, Farkaslakának a látképe, a település templomának sziluettje, valamint az emlékév logója.

Mező Tibor, a Kárpáteurópa Utazási iroda ügyvezetője ismertette: az induló vonatokat katolikus pap és református lelkész áldja majd meg. A vonat díszvendége Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas énekes lesz. Emellett a vonaton népzenészek játsszák majd mindig annak a tájnak a zenéjét, ahol a szerelvény éppen áthalad. Elmondta: az elmúlt évek tapasztalatai alapján a magyarlakta településeken, a többi között Nagyváradon, Kolozsváron és Gyergyószentmiklóson magyarok százai, ezrei köszöntik majd a vonatot. Székelyföldre érve a zarándokokat felcsíki és alcsíki falvakban székely családoknál szállásolják el. A pénteki utazás után a zarándoklat fő fénypontja és fő programja szombaton a csíksomlyói búcsús szentmise. Vasárnap a vonattal Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak az utasok, majd – az idei év új programelemeként – részt vesznek a Gyimesközéplokon szervezett Pünkösdi Forgatag elnevezésű magyar-székely találkozón. A zarándokok itt adják át a Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthonai javára a vonaton gyűjtött adományokat.

A sajtótájékoztatón kiosztott ismertető szerint a Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt a Csíksomlyó Expresszt összekapcsolják a Székely Gyorssal, és a két vonat együtt, „össznemzeti zarándokvonatként” indul Erdélybe. A két vonaton – az előző évekhez hasonlóan – 1100 zarándok utazik majd. A Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz kocsijaiban hangosítás van, és a vonaton utazó idegenvezetők folyamatosan tájékoztatják majd a zarándokokat a látnivalókról.

Forrás: MTI