A szentségek a nyelv, amelyen Istennel beszélünk

0
1268

A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Papi Továbbképzési Program 2022-es évi első rendezvényére március 28-29-én, a csíksomlyói Jakab Antal Házban került sor, melynek során a résztvevő lelkipásztorok a szentségek fogalmát újszerű megközelítésben járták körül.

Az idei programsorozat első képzését dr. András István szemináriumi rektor, kanonok nyitotta meg, üdvözölve a közel 30 érdeklődő lelkipásztort. A Papi Továbbképző főegyházmegyei felelősének köszöntője után P. Jakabos Barnabás SJ, a marosvásárhelyi jezsuita udvar vezetője arra hívta a résztvevőket, hogy a szentségekre egy kommunikációs modellként tekintsenek: a szentségekben Isten kommunikál az emberrel, és általuk arra hív meg minket, embereket, hogy jobban kommunikáljunk vele és egymással.

A képzésvezető célja elmondása szerint az volt, hogy „a paptestvérek lássanak rá jobban e szentségi kommunikációra, valamint személyes tapasztalataik egymással való megosztása által fedezzék fel ennek kihívásait, buktatóit, lehetőségeit, gyümölcseit”. Az interaktív, bensőséges hangulatú, új felismeréseket és meglátásokat eredményező, lelki élményekben gazdag képző műhely a résztvevők visszajelzései alapján elérte a jezsuita szerzetes által kitűzött célt, és a jelenlevő papok nem csupán tudás-gazdagító, szemlélet-tágító képzésként értékelték, sokuk lelkigyakorlatként élte meg a másfél napnyi intenzív, színes és tartalmas együttlétet. „Amit itt kaptam, messze felülmúlta várakozásomat”, „nagyon feltöltött, békét, nyugalmat adott”, „igazi öröm volt itt lenni, megerősítést kaptam”, mondták a lelkipásztorok, indulva haza, ki-ki a maga közösségébe, szolgálati helyére, hogy – a szentségek szolgálata és kiszolgáltatása által is – a rájuk bízottakkal közösen építsék Isten országát.

Szöveg és kép: Dávid Tünde