Sajgó Szabolcs SJ a szerzetesi menekültszolgálatról: minket is gyógyít

0
832

A háború okozta súlyos válság számos kihívást állít elénk, ugyanakkor alkalom arra, hogy régi sebeket és meg nem értéseket gyógyítsunk. Sajgó Szabolcs SJ, akit egy hónapja kineveztek a jezsuiták menekült szolgálatának magyarországi koordinátorává, válaszolt a Vatikáni Rádió kérdéseire. Ferenc pápa március 25-én felajánlotta Oroszországot és Ukrajnát Szűz Mária szeplőtelen szívének. Sajgó Szabolcs novénát hirdetett az eseményre készülve, amelybe szerte a Kárpát-medencéből bekapcsolódtak a hívek.

A Jezsuita Menekültszolgálat (JMSz) a szerzetesi együttműködésért

Szombatévét felfüggesztve végzi az ukrajnai háború okozta szükséghelyzetben a jezsuiták menekültszolgálatának magyarországi irányítását. A szerzetesi elöljárók ülésén úgy döntöttek, hogy a közös szerzetesi szolgálat koordinálását a 2015 óta működő JMSz-re bízzák, aminek szakmai vezetője Kővágó Emese. Az országos és az egyházmegyei Karitász, a Máltai Szeretetszolgálat és más egyházi segélyszervezetek a helyszínen, az ukrán-magyar határon, illetve a budapesti pályaudvarokon már a háború kezdete óta jelen vannak. A Jezsuita Menekültszolgálat elsősorban az igények felmérésére, a támogatások megszervezésére, a személyes kísérésre, az integrációra, a mentális és spirituális segítése helyezi a hangsúlyt.

Az ukránok nem számítottak erre az őszinte és nyíltszívű befogadásra

Szállást, egészségügyi ellátást, lelki meghallgatást biztosítani a menekülteknek, valamint tájékoztatni őket lehetőségeikről, ez a feladat. Kevés az ukrán tolmács, ezért sokszor a technika közvetítésével (google-fordító) kommunikálnak egymással. A menekültek változóan élik meg a magyarországi napokat, van, aki minél messzebb igyekszik Oroszországtól, van, aki szeretne a hazája közelében maradni, amíg elül a vihar, és visszatérhet. Berlin, Párizs, Prága, Varsó gyakori úticél, sokuknak élnek már rokonaik ezekben a városokban. A háború szörnyűsége elől mentik az életüket, kezükben néhány személyes holmijukkal. Feladatunk az, hogy megmutassuk, Istentől áldott élet vár rájuk. A múlt régi, hamis beidegződéseitől is megszabadulhatunk ennek a válságnak köszönhetően – mondja Sajgó Szabolcs jezsuita. Az ideérkező ukránok csodálkozva látják a magyarok szívből jövő segítőkészségét, hogy megosztják velük otthonukat, élelmet, utazást biztosítanak számukra. A jócselekedetek pedig hosszú távon mindig gyümölcsöket teremnek és a magyar társadalmat is gyógyítják.

Gedő Ágnes

Forrás: Vatican News