Együtt haladni Szent József oltalma alatt

0
1169

A gyulafehérvári papi szemináriumban rendszerint tanítási szünettel, ünnepi szentmisével és előadással ünneplik a mindenkori szentatya beiktatásának évfordulóját. Idén, Szent József ünnepén, Ferenc pápa beiktatásának kilencedik évfordulóján újból a szinodalitás útjára lépve ünnepeltek.

A reggeli szentmisén a Boldogságos Szűz jegyesének nevét viselő Timár József diakónus hirdetett igét. Elmélkedésében a férfiak számára ma is követhető példaképként állította a kispapok elé Szent József alakját. Mint fogalmazott, „a Szent Józsefhez hasonló férfiak, noha egyre kevesebben vannak, mégis ők azok, akik egyszerre tudnak erősek és határozottak, de gyengédek is lenni a környezetükben élőkkel. A maguk csendességében igyekeznek becsülettel dolgozni, mások javát szolgálva.”

A szentmisét követően a kispapok évfolyamonként gyűltek össze, hogy a szinodalitás jegyében vissza és előre tekintsenek az osztályközösségekben töltött időszakra: mi az, ami segítette a közösséggé formálódást, és mi az, ami netán megakadályozta az Isten útján való együtt haladást. A jövőre vonatkozóan irányelveket fogalmaztak meg, hogy mi az, ami segíti majd a közösség megmaradását, hogy a Mester meghívásának eleget téve együtt haladhassanak a pappá formálódás útján.

Az ünnepet közös rózsafüzér zárta, amelyet a szentatyáért, az ő szándékaiért ajánlottak fel a kispapok és elöljáróik.

Forrás: seminarium.ro