A pápa Mária szeplőtelen szívének ajánlja fel Oroszországot és Ukrajnát

0
1253
Ferenc pápa Fatimában

Ferenc pápa március 25-én bűnbánati liturgia keretében felajánlja Oroszországot és Ukrajnát Mária szeplőtelen szívének.

A Szentszéki Sajtóiroda igazgatója, Matteo Bruni közleményben tudatta: ugyanazon a napon, ugyanabban az órában Fatimában Konrad Krajewski bíboros, pápai főalamizsnás (az apostoli alamizsnahivatal vezetője) a pápa küldötteként a kegyhelyen ugyanazt a szertartást fogja végezni, amit a pápa a Szent Péter-bazilikában helyi idő szerint délután 5 órakor tart majd.

Az ünnepélyes felajánlásra március 25-ét, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepét választották: ez Jézus hírüladásának ünnepe, Annuntiatio Beatae Mariae Virginis.

Köztudott, hogy az 1917. július 13-i fatimai jelenésben a Szűzanya azt kérte, ajánlják fel Oroszországot az ő szeplőtelen szívének, hozzátéve e kéréshez, hogy ha ez nem teljesül, Oroszország „a tévedéseit az egész világon terjeszti, háborúkat és az egyház üldözését elősegítve”. „A jók” — tette hozzá — „mártírhalált halnak, a szentatyának sokat kell majd szenvednie, és különböző nemzetek fognak elpusztulni”.

A fatimai jelenések után több alkalommal is felajánlották Oroszországot Mária szeplőtelen szívének. XII. Piusz pápa 1942. október 31-én az egész világot, 1952. július 7-én pedig Oroszország népeit ajánlotta fel Mária szívének a Sacro vergente anno című apostoli levélben: „Ahogy néhány évvel ezelőtt az egész világot Szűz Mária Szeplőtelen Szívének szenteltük, úgy most a legkülönlegesebb módon Oroszország minden népét ugyanennek a Szeplőtelen Szívnek ajánljuk fel”.

1964. november 21-én VI. Pál pápa a II. vatikáni zsinat atyáinak jelenlétében megújította Oroszország felajánlását a szeplőtelen szívnek.

II. János Pál pápa egy különleges felajánló imát fogalmazott meg, amelyet 1981. június 7-én, pünkösd ünnepén, a Santa Maria Maggiore bazilikában celebrált szentmisén imádkoztak el ünnepélyesen.

2000 júniusában a Szentszék felfedte a fatimai titok harmadik részét. Tarcisio Bertone érsek, a Hittani Kongregáció akkori titkára rámutatott, hogy Lucia nővér egy 1989-es levelében személyesen megerősítette, hogy az ünnepélyes és egyetemes felajánlási aktus megfelel annak, amit a Szűzanya kért: „Igen, megtörtént — írta a látnok –, ahogyan a Szűzanya kérte, 1984. március 25-én”.

Forrás: Vatican News (angol)