Szeretetével dédelget Isten – Jakab Antal emléknap Kilyénfalván

1
1648

Ünnepélyes keretek között emlékeztek meg dr. Jakab Antal püspökké szentelésének 50. évfordulójáról szülőfalujában, Gyergyókilyénfalván március 12-én. A Gyergyói-medence tizenhárom iskolájából érkező diáksereg székely ruhában tündökölt a mára már hagyománnyá érett emléknapon, melyet Kolumbán Csilla tekerőpataki hitoktató és egyben a püspök unokahúga immáron tizenharmadik alkalommal szervezett meg.

Az eseményt szentmise nyitotta, melynek hangulatát egyházi és világi elöljárók, vendégek jelenléte tette ünnepélyessé. Dávid György gyergyószentmiklósi főesperes személyes hangvételű szentbeszédében kihangsúlyozta Jakab Antal püspök nagyságát, szigorát és következetességét, valamint az egyházi épületek, intézmények, otthonok létesítéséért tett törekvéseit. A szentmisét a Jakab Antal mellszobránál történő koszorúzás mozzanata zárta, miután a résztvevők a kilyénfalvi kultúrotthonban folytathatták a megemlékező ünnepséget.

Egyed József újfalvi polgármester köszöntő szavaiban példaképként állította az egybegyűlt fiatalság elé Jakab Antal püspököt, aki egy olyan időben vállalta a tisztséget és állt az erdélyi katolikus egyház élére, amikor nehéz volt egyáltalán létezni is.

Gondolatait Baricz Lajos költő szavaival indította Kolumbán Csilla: Ott lenn a bánya mélyén ki hihette volna, Isten tervében még ott rejtőzik Róma? Ma emlékezünk. – mondta a szervező. – „Ezelőtt 50 évvel, 1972. február 13-án szentelte püspökké Kilyénfalva nagy szülöttjét, Jakab Antalt, VI. Pál pápa Rómában. Idei ünneplésünk nem mindennapos, hiszen körünkben üdvözölhetünk két személyt, akik személyesen is részt vettek a nagy eseményen: Jakab Anna és férje, Jakab László. Kolumbán Csilla hitoktató, a szervező meghívta a jelen lévőket egy időutazásra, menjenek vissza az ezelőtt 50 éve történt eseményekhez.

Elsősorban Jakab Antal szavai elevenítődtek fel, miután őt Erdély nagy püspökének, Márton Áronnak határozott kívánságára a szentatya kinevezte annak utódjaként: Én Uram, én Istenem! A kapott feladathoz szeretnék százszor szentebb lenni, mint amennyit életemben s gyarló természetemből összekapargathattam. Ezután elhangoztak a kinevezés után, rokonaihoz írt sorai is, amelyben szerettei imáját kérte. Jakab László, aki a püspök unokaöccseként vett részt a szentelésen, elmesélte, mekkora élmény volt neki a pápánál áldozni. Majd Varga Gabriella újságíró, a püspök közeli rokona Csibi-Pál Zsuzsannát, Jakab Antal unokahúgát, majd dr. Vencser Lászlót, akkoriban Rómában tanuló lelkipásztort kérte fel, hogy számoljanak be a püspökszentelés számukra legkiemelkedőbb élményeiről. A felkért személyek pár perces videóüzenetben mesélték el személyes történeteiket.

Ezt követően a résztvevő diákok vezetőtanáraikkal együtt egy élmény- és imaúton vehettek részt. Kolumbán Csilla hitoktató, bevonva a szervezésbe tekerőpataki lelkes diákjait is, akikkel hat állomást alakítottak ki, hogy azokon áthaladva a résztvevők átérezzék az egy ilyen nagy eseménnyel járó feladatok, érzelmek mélységét. Kedves résztvevő diákok! Az állomásoknál érdekes és elgondolkodtató feladatok várnak rátok, mint például fontos személyek és erények kiválasztása, bőröndcsomagolás, székelyruha összefogás, Róma ismerete, mit kérdeznél a pápától egy audiencián, hogyan fejezed ki háládat. Kérlek, kellő megfontoltság kísérje tanuló sétátokat. Ha most Jakab Antal püspök úr itt lenne és figyelne titeket, biztos büszke lenne tudásszomjatokra, érdeklődésetekre, kíváncsiságotokra – mondta a szervező.

A tanuló séta után a gyerekek nagy kört alkotva, nem szokványos módon értékelhették magukat és az emléknap során szerzett tapasztalataikat.
Az emléknap szervezője kollegái és hitoktató társai odaadó támaszáért mondott először köszönetet: „Kedves Kollegák! Köszönöm, hogy társaim vagytok személyes és hivatásbeli küldetésem véghezvitelében. Jakab Antal nagybátyám emlékének a megőrzése, ápolása nagy feladatom, amit az Úrtól kaptam.” Ezt követően hálát adott mindazokért az anyagi és szellemi támogatásokért, amik szebbé és élménydúsabbá varázsolták az ünnepet, ami egy közös ebéddel zárult.

Azt, hogy Jakab Antal végig jelen volt az eseményen, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy „véletlenszerűen” újra találkoztunk a 13-as számmal. Ő, ahogy azt Varga Gabriella összefoglalta, március 13-án született, június 13-án ünnepelte névnapját, 13 évet töltött el Románia kommunista börtöneiben, VI. Pál pápa február 13-án szentelte püspökké, hét meghívott rokona és hét paptársa közül egy személy nem vállalta a repülő utat, így összesen 13 vendég kísérte el őt Rómába, s a szentelendő tizenkilenc püspökjelölt között ő tizenharmadikként következett. 2022. március 12-én, püspökké szentelésének 50. évfordulójára szervezett ünnepségre 13 csapat jelentkezett be. Tizenhárom éve, hogy az első Jakab Antal emléknapot szervezték, és azóta szerves része a Gyergyó környéki iskolai programoknak. Mindez a püspök úr születésének 113. évfordulóján.

„Minden kopottságunkban is szeretetével dédelget minket az Isten…” (Jakab Antal)

Dr. Bartalis Kata-Szilvia

Képek: Török Koppány