Ferenc pápa: Isten nevében kérem, hagyjátok abba ezt a mészárlást!

0
701

A pápa a fegyveres akciók azonnali beszüntetésére szólította fel a vasárnap déli Úrangyala elimádkozása után a felelősöket, valamint a hívek fokozott imáit kérte a békéért, hangoztatva, hogy Isten csak a béke Istene, nem a háborúé.

Ferenc pápa az Úrangyala elimádkozása után a következő erőteljes kiáltással kérte a háború azonnali befejezését: “Fivérek és nővérek! Most imádkoztunk Szűz Máriához. Ezen a héten a nevét viselő város, Mariupol ennek az Ukrajnát pusztító, szívet tépő háborúnak a mártírvárosává vált. A gyermekek, ártatlanok, védtelen civilek legyilkolásának barbárságát nem indokolhatja semmiféle stratégiai okokra való hivatkozás. Az egyetlen, amit lehet tenni, az az elfogadhatatlan fegyveres agresszió beszüntetése, még mielőtt a városokat temetőkké változtatná”.

A pápa arról biztosította a háború befejezéséért könyörgő hétköznapi embereket, hogy szívében fájdalommal csatlakozik hangjukhoz, majd a következő felszólítást intézte a felelősökhöz: „Isten nevében, hallgassátok meg a szenvedők kiáltását és vessetek véget a bombázásoknak és a támadásoknak! Összpontosítsatok valóban a tárgyalásokra és a humanitárius folyosók legyenek hatékonyak és biztonságosak. Isten nevében kérlek benneteket: állítsátok le ezt a mészárlást!”

Isten csak a béke Istene, nem a háborúé

A pápa ezután ismét a menekültek befogadására buzdított, akikben jelen van Krisztus. Köszönetét fejezte ki a megsegítésükre létrejött nagy szolidaritási hálózatért. Minden egyházmegyei és szerzetesi közösséget arra szólított, hogy növeljék a békéért mondott ima pillanatait. Isten csak a béke Istene, nem a háborúé és akik támogatja az erőszakot, az megszentségteleníti a nevét. Ezután arra kérte a híveket, hogy vele együtt imádkozzanak csöndben a szenvedőkért és azért, hogy Isten térítse meg a szíveket, törekedjenek szilárdan a békére. Végül köszöntötte a római híveket, az Itáliából és különböző országokból érkezett zarándokokat, valamint az Erőszakmentes Mozgalom küldöttségét.

Vertse Márta

Forrás: Vatican News