Ferences ki mit tud

0
1262

Kedves VI−X. osztályos diákok! Játékra hívtunk ez év júniusáig. Célunk, hogy játékos feladatok által közelebb hozzuk a 800 éves ferences lelkiség és történet részleteit, különösen az erdélyi vonatkozásokra összpontosítva. Itt olvashatjátok a februári játék lehetséges megfejtéseit, illetve a márciusi tematikát és a feladatokat.

A februári feladatok megoldásaihoz a következőket lehetett írni:

1. Válaszd ki a két említett kolostor közül a számodra szimpatikusabbat, és írj legalább két-három új információt a történetéről!

A kolozsvári ferencesekről azt még tudtátok, hogy:

  • a földszinten található refektórium boltozatát egyetlen oszlop tartja?
  • az ebédlő északi falán pedig egy csúcsíves felolvasófülke található?
  • miután a reformáció következtében a ferencesek is el kellett hagyják a várost, a lakosság reformátussá lett, és az év őszétől majdnem egy évig Izabella királyné lakott a kolostor északi szárnyában?
  • a kolostor történetéhez tartozik az is, hogy az 1557-es országgyűlés úgy döntött, az épületben iskolát rendezzenek be; amely 1568 és 1693 között az Erdélyi Unitárius Egyházé volt?

A csíksomlyói ferencesekről azt még tudtátok, hogy:

  • a csíksomlyói kolostor a 15. században a gótikus templommal együtt épült fel?
  • a ferencesek már a kezdetektől fogva oktatták a környékbeli gyermekeket, előbb csak alapfokon, majd magasabb szinten is, pl. gimnázium működtetése által?
  • 1675-ben nyomdát is alapítottak a szerzetesek, „utódja” a kolozsvári Szent Bonaventura nyomda és könyvkötészet (1906−1948)?
  • kiemelkedő tevékenységet folytatott: P. Kájoni János mint polihisztor és P. Simon Jukundián, aki 1858-ban kántor és tanítóképző iskolát alapított, ahol magas színvonalon képezték az erdélyi kántortanítókat?

2. Írd meg/ oszd meg velünk kolozsvári vagy csíksomlyói látogatásod élményét! Ha még egyik helyen sem jártál, kérdezz meg valakit a környezetedből, és írd meg az ő benyomásukat. Vagy: Mutasd be a két helyszín valamelyikét, úgy, ahogy te látod.
Köszönjük a sok-sok kreatív munkát, megosztást!

+ kérdés: Milyen közös vonása van a két helyszín templomának a somlyói Mária-kegyszobor vonatkozásában?
A közös vonás a két helyszín között a csíksomlyói Segítő Szűz Mária kegyszobra, ugyanis az I. (1916 szeptembere és 1920 tavasza) és a II. világháború (1944 szeptembere és 1945 áprilisa) alatt is Kolozsvárra menekítették a Székelyföldre betörő ellenség elől.

Íme a márciusi hónap tematikái, feladatai: a dévai és a kaplonyi ferencesek

Déván a bulgarita rendtartomány ferencesei az 1600-as évek végén jelentek meg. 1710 körül már több szerzetes érkezett a Szeplőtelenül fogantatott Szűz Máriáról nevezett bulgarita Rendtartományból – előbb kisebb kápolnát, majd rezidenciát (kisebb kolostort) építettek. Az évek során a kolostort előbb a magyarországi Kapisztrán Szent Jánosról nevezett Rendtartományhoz, majd az erdélyi Szent István királyról nevezett Provinciához csatolták. 1948-ban az épületet államosították és a szerzeteseket elűzték. Az 1970-es árvíz súlyos károkat okozott az épületben. A kommunizmus bukása után P. Böjte Csaba OFM e kolostor falai között hozta létre a ma is működő Dévai Szent Ferenc Alapítványt.

A kaplonyi ferences templomot és kolostort a középkori, bizonyos források szerint már a 11. században fennálló, Szent Márton tiszteletére felszentelt nemzetségi templom és monostor romjain építette Károlyi Sándor 1711−1737 között. Ezeket az épületeket 1834 októberében az úgynevezett „érmelléki földrengés” súlyosan megrongálta. Az újjáépítési munkálatok Ybl Miklós tervei alapján, Károlyi György anyagi támogatásával zajlottak 1844−1847 között. Külön érdekesség a templom alrészében található Károlyi család kriptája, amely 36 koporsót foglal magába, és nyitott, látogatható az érdeklődők számára.

Feladat:

1. Válaszd ki a két említett kolostor közül a számodra szimpatikusabbat, és írj legalább két-három olyan új információt a történetéről, jellemzőiről, amelyek nem olvashatóak a fenti szövegben!

2. Írd meg/oszd meg velünk dévai vagy kaplonyi látogatásod élményét! Ha még egyik helyen sem jártál, kérdezz megy valakit a környezetedből, és írd meg az ő benyomásukat. Vagy: Mutasd be (bármilyen technikát alkalmazva: rajz, festés, grafika, pontozás, fénykép vagy makett) a két helyszín valamelyikét, úgy, ahogy te látod.

+ kérdés: Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnél egy kis plusz pontot szerezni, íme egy bónusz kérdés: Mi a közös a két ferences helyszínben? Netán tudod részletezni is? (Segítségül eláruljuk, hogy a templomaik számában kell keresni a megoldást, és nem csak… Úgyhogy hajrá!)

Korosztály: VI−X. osztály, egyéni részvétellel.

A megoldásokat postán (Oficiul Provincial al Franciscanilor – Ferences ki-mit tud játék, Mun. Cluj-Napoca, str. Emile Zola nr. 4, 400112, jud. Cluj) vagy e-mailben az ofmjatek@gmail.com címekre várjuk. Elég csak az egyikre beküldeni.

Beküldési határidő: minden hónap 30. napja.

Örömteli kutakodást és sikerélményt kívánunk!