Nagyböjt minden péntekén Via Crucis a vatikáni bazilikában

0
800
Gaetano Previati: Via Crucis festmény-sorozata látható a nagyböjti időszakban a vatikáni bazilika főhajójában

A húsvéthoz vezető, arra felkészítő nagyböjti időszakban keresztúti ájtatosságra várja a híveket a Szent Péter-bazilika főpapja. Ehhez kapcsolódóan Gaetano Previati olasz festő festmény-sorozatát állítják ki a vatikáni bazilikában.

A Szent Péter-bazilika főpapja, Mauro Gambetti bíboros március elsején sajtóközleményben jelentette be, hogy a nagyböjti időszak minden péntekén délután 4 órakor keresztúti ájtatosságot tartanak a vatikáni bazilikában. Idén a kereszthajóban és a főhajó hosszában ideiglenesen elhelyezik a keresztút, a Krisztus szenvedésének egyes állomásait ábrázoló festmény-sorozatot, amely Gaetano Previati olasz művész (Ferrara 1852-Lavagna 1920) alkotása.

A művészeten keresztül imára ösztönözni az embereket

Ez az első alkalom, hogy a ferrarai festő Via Crucis című művét a népi áhítat jegyében állítják ki egy istentiszteleti helyen. Previati azért alkotta meg a „passiót”, hogy a művészeten keresztül imára ösztönözze az embereket. „Örülünk, hogy ez a szándék százhúsz évvel a mű megszületése (1902) után a Szent Péter-bazilikában teljesült be. A Vatikáni Múzeum által elvégzett pontos és alapos restaurálásnak köszönhetően napvilágra kerültek azok az ábrázolások és élénk színek, amelyekkel a keresztre feszített Krisztust elénk állítja” (Gal 3,1) – hangsúlyozta közleményében Mauro Gambetti bíboros.

Március 4-től április 20-ig lehet megtekinteni

A Szent Péter Művek (Fabbrica di San Pietro) és a Vatikáni Múzeum együttműködése tette lehetővé, hogy a bazilikában elhelyezzék a tizennégy stációt a Via Dolorosa jeleneteivel. Ezeket március 4-től április 20-ig lehet megtekinteni. Péntekenként délután 4 órakor részt lehet venni a Via Crucison.

Gaetano Previati

A festő, Gaetano Previati divizionista stílusú olasz szimbolista festő volt. 1852-ben született Ferrarában. 1876-ban Milánóba költözött és beiratkozott a Brera Szépművészeti Akadémiára, ahol erős kötődése alakult ki az úgynevezett divizionista stílushoz, amelynek tudományos alapelveiről kötetet is adott ki. A divizionizmus a 19. század végén született olasz művészeti jelenség, technikailag a neoimpresszionizmusból származik, és a színek különálló pontokban vagy vonalakban való szétválása jellemzi, amelyek optikai értelemben kölcsönhatásba lépnek egymással. Emiatt a pointillizmus sajátos változataként is meghatározható. Gaetano Previati 1895 és 1914 között részt vett a Velencei Biennálén. 1920-ban a liguriai Lavagnában halt meg 67 éves korában.

Somogyi Viktória, Vatican News