Lépésről lépésre haladtunk előre

1
1411
A kézdivásárhelyi csapat felkészítő tanárával és ferences mentorával

A XVI. Hivatások nyomában országos hittanversenyre tíz csapat nevezett be: a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum, a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Teológiai Líceum, a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum, a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, a gyímesfelsőloki Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum, a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum, a székelyudvarhelyi Tamási Áron Elméleti Líceum, a temesvári Gerhardinum Római Katolikus Teológiai Líceum és a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum.  A kézdivásárhelyi csapat mentorközössége az esztelneki ferenceseké volt, filmetűdjük és dramatizált életrajzi játékuk pedig Szent Ignácról szólt. A kézdivásárhelyiek reflexióit olvashatják a tapasztalatokról, élményekről, a projekt munkás napjairól.

A Hivatások nyomában 2022 projekt számunkra nagyon sokat jelentett. Annak ellenére, hogy a csapat többi tagjával nem nagyon ismertük egymást, az első perctől kezdve nagyon jól ment az együttműködés. Csodálatos élményekkel gazdagodhattunk.

Megismerhettük olyan szerzetesek életét, akikről ez idáig nem is hallottunk! Minden nap egyre boldogabban és kíváncsibban vártuk, hogy újabb és újabb részleteket tudhassunk meg a szerzetesekről. Fantasztikus élmény volt ez a kutató munka, ahogy lépésről lépésre haladtunk előre.

Örömmel töltött el, hogy kis díszeket készíthettünk emlékbe és részt vehettünk egy zsolozsmán is, amin ez idáig egy csapattag sem volt. Kicsit félve, de mégis határozottan vágtunk bele. Összességében sok-sok felejthetetlen élményben és csodálatos pillanatban volt részünk.

Géza Júlia 11. d
Nagy Mózes Liceum, Kézdivásárhely

A csapat mentorának reflexiója

A XVI. Hivatások nyomában országos hittanversenyre benevezett kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum csapata velünk, az esztelneki Ferences Kolostor tagjaival (P. Szilveszter és P. Bernardin) vette fel a kapcsolatot, a versenyre készülőben.

Több alkalommal is meglátogattak bennünket, érdeklődtek életvitelünk iránt. Faggattak bennünket a hivatásunkról, a ferences lelkiség sajátosságairól, kolostorunk történetéről és nevezetesebb személyekről, akik itt éltek a múltban.

A karácsony előtti időben kolostorunkban tanújelét adták kézügyességüknek, karácsonyfánkra szebbnél szebb díszeket készítve. Természetesen részt vettek a kolostor templomban bemutatott szentmisén, szentségimádáson és a kolostor kápolnájában végzett zsolozsmába is bekapcsolódtak.

Jó volt látni rendünk iránti érdeklődésüket és a versenyre való készülettel kapcsolatos lelkesedésüket.

Kakucs Béla, P. Szilveszter ofm

A felkészítő tanár reflexiója

Annak ellenére, hogy a csapat minden tagja új volt ebben a munkában, a feladat- sor pedig sokkal komplexebb a tavalyihoz képest, sikerült legyőzni az akadályokat és elérni a kitűzött célt.
A csapat három teológia osztályt:9.,10.,11.,-et képviseli, mégis hamar megszületett az összhang és egy igazi kis közösséggé vált.Egymást jól kiegészítették és lépésről-lépésre haladtak előre.Ebben nagy segítség volt a zárdában őket ért élmény sor, együtt tapasztalni meg egy ferences kolostor külön világát.Végig örömmel dolgoztak és munkájukban szívüket-lelkület beletették.
Úgy gondolom, hogy mindannyian gyarapodtunk tudásban, sokat gazdagodtunk lelkiekben.Felkészítő tanárként hálát érzek, hogy részt vehettünk a projektben.Köszönjük P Szilveszter és P. Bernardin atya szívélyes vendéglátását. A csapatnak szintén sok köszönet jár. Helyezéstől függetlenül tiszta szívből gratulálok nekik!

Mészáros Ágoston

1 HOZZÁSZÓLÁS