A romániai és a magyarországi püspökök is gyűjtést szerveznek Ukrajna számára

0
1332
Illusztráció: Katolikus Karitász/Magyar Kurír

Szolidaritását és aggodalmát fejezi ki a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia (RKPK, CER) és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) az Ukrajnában zajló háború miatt. Mindkét országban csatlakoznak a békét kérő imához, ugyanakkor adománygyűjtést szerveznek a helyi Caritas szervezetekkel együttműködésben.

Aurel Percă bukaresti érsek-metropolita levelet küldött február 28-án, hétfőn a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia tagjai számára az ukrajnai háború és annak következményei kapcsán, amely – mint írja – „mély nyomot hagyott mindannyiunkban”. Az imán keresztül kifejezték szolidaritásukat az ukrajnai emberekkel, ugyanakkor az ima mellett a segélyszervezetek kezdeményezték a menekültek megsegítését is, abban a reményben, hogy a fegyverek mihamarabb elhallgatnak.

A lvivi érsek-metropolita arra hívta az egyházmegyéket, hogy csatlakozzanak az imához, amelyben azt kérik, hogy az országukban visszatérjen a béke. Hogy az Ukrajnával való szolidaritás gesztusa valóságosan megmutatkozzon, a Romániai Caritas Konföderáció elnöke, Gheorghe Dunca javaslatára különleges gyűjtést szerveznek az egyházmegyékben. Aurel Percă érsek azt kéri a romániai püspököktől, hogy március hónap egyik vasárnapján az egyházmegyék szervezzék meg a gyűjtést, amit összesítenek és a hivatalos csatornákon keresztül eljuttatják az ukrajnai Caritas számára.

„Abban a reményben, hogy a hívek nagylelkűsége által fel tudunk ajánlani egy kis segítséget ukrajnai embertársainknak, mi is egyesülünk az imában, hogy a béke minél hamarabb visszatérjen ebbe az országba és hogy Európa összes népével együtt mi is örülhessünk a békének és a nyugalomnak” – fogalmaz levelében Aurel Percă érsek-metropolita, a CER elnöke.

„A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaiként kifejezzük közös aggodalmunkat az Ukrajnában zajló háború miatt” – írják a magyarországi püspökök szintén február 28-án keltezett közleményükben. Fájdalmukat az is növeli, hogy a háborús események a magyar testvéreiket is sújtják. Együttérzésüket fejezik ki mindazokkal, „akiknek ez a fegyveres konfliktus bármilyen módon szenvedést okoz”, osztoznak fájdalmukban.

Szeretettel kérnek mindenkit, hogy lehetősége szerint, nagylelkűen legyen segítségére minden menekültnek. A Katolikus Karitász az MKPK megbízásából már az első naptól kezdve gondoskodik a menekültekről és az otthon maradottakról. Hálás köszönetüket fejezik ki azoknak, akik eddig is segítettek. A püspökök csatlakoznak Ferenc pápa imára és böjtre hívó kéréséhez is.

A magyarországi Katolikus Karitász gyűjtést hirdet az ukrajnai Caritas-szal közös munkája támogatására, amihez többféle módon lehet csatlakozni: az 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500 Ft támogatást jelent); online adományozással a www.karitasz.hu honlapon keresztül; illetve a Katolikus Karitász központi bankszámláján „Ukrajnai háború” megnevezéssel (Raiffeisen Bank 12011148-00124534-00100008).