A háború megsebzi Jézus szívét

0
2463
Jézus szíve. Illusztráció

Körülvettek engem a halál kínjai, az alvilág fájdalmai körülvettek engem – lélekbemaróan ragadja meg az Ukrajnában kitört háború miatt az emberekre telepedő érzést a hamvazószerdai introitus. Ferenc pápa szívfájdalommal követi az ukrajnai helyzet romlását, a háború kitörése előtt egy nappal, a szerdai általános kihallgatás végén, február 23-án arra hívta a hívő és nem hívő embereket, hogy hamvazószerdán imával és böjttel esdjék ki Istentől a béke ajándékát Ukrajna számára. A háború elakasztja az ember szavát, félelem és rettegés telepedett az egyénekre és a közösségekre. A háború megsebzi Jézus szívét, az ártatlanul kiontott emberek vére a bűn jele, ami akár a keresztre feszítéskor, újból átdöfi Jézus szívét. Ahhoz, hogy mindinkább az emberségre és a béke visszaállítására törekedjünk, tekintsünk Jézus szent sebeire, és azokból merítsünk erőt.

A töviskorona megsebezte Jézus fejét: a jelenlegi helyzetben emlékeztessen ez arra, hogy nem cselekedhetünk forró fejjel, különösen nem ilyen szélsőséges időkben. Elsősorban ne a hibásokat keressük, hanem a megoldási lehetőségeket, ugyanakkor viszont ne keressünk felmentést a bűnre. Az ostorcsapások felhasították a Megváltó hátát: a háború hatalmas teherként nehezedik a világ vállára, az egyes embert roppant súlyával terheli, de nem roskadhatunk össze alatta, állnunk kell a csapásokat, és aki teheti, annak védenie kell a bajbajutottakat, hátával fedezni a kiszolgáltatottakat. A keresztre feszítéskor a szeg átütötte Jézus kezeit: kezeinknek nem fegyvert kell ragadnia, hanem ahogy azt Jézus tette az utolsó vacsorán, megfogni a kenyeret, megtörni és odaadni a rászorulóknak. Baráti kezet kell nyújtani, és segíteni felállni az elesetteknek. A szegek átütötték Jézus lábait: a háborús övezetből számtalan ember kényszerül arra, hogy elfusson, elmeneküljön saját otthonából, hátrahagyva addigi életét, szeretteit. Nyújtsunk támaszt és segítséget számukra, nem állhatunk földbe gyökerezett lábakkal. A lándzsa átütötte Jézus szívét: minket is szíven üt a háború híre, a megannyi tragédia szúró hegye, de erre az empátia, az együttérzés és a szeretet tetteivel kell válaszolnunk. Nem szíthatjuk tovább a gyűlölet és a bűn tüzét, a testvériség és a béke lelkületével kell közelednünk egymáshoz.

Szorongatásomban hívtam az Urat, s meghallotta szavamat templomából – folytatódik a hamvazószerdai kezdőének. Hívjuk mi is az Úr segítségét, hozzon békét a háborús országokra és az egész világra! Jézus sebeire tekintve pedig keressük azokat a pontokat, ahol konkrét cselekedettel és magatartással tudunk hozzájárulni ahhoz, amiben az Úr segítségét kérjük.

Az írás megjelenik a Vasárnap 2022/10-es számában.