Ferenc pápa telefonon hívta az ukrán elnököt

0
1102
Fotó: Magyar Kurír

A szentatya telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – nyilatkozta február 26-án, szombaton Matteo Bruni szentszéki szóvivő. A telefonbeszélgetésre akkor került sor, amikor továbbra is drámai hírek érkeznek az Ukrajnában dúló háborúról és a Kijevben folyó utcai harcokról.

Ukrajna szentszéki nagykövetsége Twitter-üzenetben számolt be a beszélgetésről: „Ferenc pápa a legmélyebb sajnálatát fejezte ki az országunkban zajló tragikus események miatt”. Zelenszkij elnök szintén twitter-üzenetben adott hírt arról, hogy mit válaszolt a szentatyának: „Köszönetet mondtam Ferenc pápának, amiért imádkozik Ukrajna békéjéért és a fegyverszünetért. Az ukrán nép érzi Őszentsége lelki támogatását”.

Szombaton Ferenc pápa immár az egymást követő második napon ukrán és az orosz nyelven tette közzé üzenetét Twitter-oldalán, melyben „határozottan nemet mondott a háborúra”: „Jézus azt tanította nekünk, hogy az erőszak ördögi értelmetlenségére Isten fegyvereivel, imával és böjtöléssel válaszoljunk. A Béke Királynője óvja meg a világot a háború őrületétől!”
A Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott szombat esti telefonbeszélgetés előtt Ferenc pápa pénteken délben személyesen kereste fel a Vatikán szomszédságában az Orosz Föderáció szentszéki nagykövetségét, ahol fél órás megbeszélést folytatott Alekszandr Avdejevvel, az Orosz Föderáció szentszéki nagykövetével.

Pénteken Ferenc pápa ukrán és orosz nyelvű Twitter-üzenetében a Fratelli tutti enciklikájának gondolatait használta: „Minden háború rosszabb világot hagy maga után, mint annak előtte volt. A háború a politika és az emberiség kudarca, szégyenletes fegyverletétel és vereség a gonosz erőivel szemben”

Ferenc pápa szintén pénteken telefonált Szvjatoszlav Sevcsuknak, az ukrán görögkatolikus egyház Kijev-halicsi nagyérsekének, tájékoztatást kérve a kijevi és ukrajnai helyzetről. A szentatya kifejezte készségét, hogy minden tőle telhetőt megtegyen a béke érekében, egyúttal köszönetet mondott az ukrán görögkatolikus egyháznak, hogy személyesen és közvetlenül az ukrán nép mellett áll. A pápa külön megköszönte, hogy a nagyérsek megnyitotta a kijevi görögkatolikus székesegyház alagsori helyiségeit, amelyek igazi menedékhelyként szolgálnak a helyi lakosság számára. A szentatya végül imáiról biztosította a szenvedő ukrán népet és áldását adta rájuk.

Forrás: Vatican News

MEGOSZTÁS