Ferenc pápa elment az orosz nagykövetségre, hogy kifejezze aggodalmát a háború miatt

0
1321
Ferenc pápa az általános audiencián. Fotó: Vatican News

Péntek délelőtt Ferenc pápa a Vatikán közelében található orosz nagykövetségen több mint fél órás látogatást tett, mivel szívén viseli Ukrajna helyzetét, amely február 24-e óta támadás alatt áll.

Pénteken dél körül személyesen kereste föl az Orosz Föderáció szentszéki nagykövetét, Alekszandr Avdejevet a Szent Péter-térre vezető Via della Conciliazione út 10 szám alatt. Fehér személygépkocsiján érkezett, és több mint fél órát töltött el a nagykövetségen – amint arról Matteo Bruni szentszéki szóvivő tájékoztatott.

Ferenc pápa figyelemmel követi az ukrán helyzet alakulását, ahol a február 24-i támadásnak már számos halottja és sebesültje van. Egy nappal korábban, a szerdai audiencián a pápa fájdalmának adott hangot a feszültség fokozódása miatt. Még az erőszak kirobbanása előtt felszólította a politikai vezetőket, hogy végezzenek lelkiismeretvizsgálatot Isten előtt, aki a béke, nem pedig a háború Istene. Hívőket és nem hívőket egyaránt arra kért, hogy imádkozzanak és böjtöljenek a békéért március 2-án, hamvazószerdán. „Jézus arra tanított minket, hogy az erőszak ördögi értelmetlenségére Isten fegyvereivel válaszoljunk, az imával és a böjttel. Mindenkit arra szólítok, hogy március 2-án, hamvazószerdán tartson böjtnapot a békéért. Különösen a hívőket bátorítom, hogy buzgón adják át magukat aznap az imádságnak és a böjtnek. A Béke Királynője óvja meg a világot a háború őrültségétől!” – fohászkodott szerdán a pápa.

Pietro Parolin bíboros államtitkár február 24-én, csütörtökön kora délután nyilatkozatot tett közzé, amely az Ukrajna elleni hajnali orosz támadást követően állítja: „Még mindig van idő jóakaratra és tárgyalásokra”.

Forrás: Gedő Ágnes/Salvatore Cernuzio/Vatican News