Felújították a hidasligeti római katolikus templom tetőzetét

0
1053
A templomhajó további károsodását sikerült meggátolni. Fotók: Temesvári Egyházmegye

Újrafedték a hidasligeti templomot – tájékoztat a temesvári püspökség sajtóirodája. Az újszentesi plébániához tartozó filiák egyike Hidasliget, amelynek temploma 1776 körül épült. Jellegzetessége, hogy a mennyezet boltozatát értékes, korabeli festmények díszítik. Ugyanakkor a templom a helyi, szinte teljes egészében magyar nemzetiségű római katolikus közösség utolsó vallási és kulturális bástyája, a gyermekek csak itt, a szentmisék keretében gyakorolhatják anyanyelvüket.

A templom tetőzete az utóbbi években nagyon megrongálódott és az esőzések alkalmával beázott, ami nagy mértékben károsította az épületet. Hogy minderről már múlt időben nyilatkozik Máthé Lajos újszentesi plébános, annak az az oka, hogy tavaly ősszel elkezdődhetett a tetőzet teljes felújítása.

„Az átfogó munkálathoz jelentős anyagi támogatásra volt szükség, amelyet szinte teljes egészében pályázati úton szereztünk meg. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével Magyarország Kormánya sietett a segítségünkre, és folyósította a felújításhoz szükséges összeg nagy részét, amit ezúton is hálásan köszönünk. A plébánia mintegy 20 000 euróval járult hozzá a kiadásokhoz” – tájékoztatott a templom felújításáról Máthé Lajos plébános. Elmondta, hogy a régi cserepek eltávolítását követően a tetőszerkezetet tartó szarufák és cseréplécek megerősítése, illetve cseréje következett, végül pedig a tető újrafedése, a hófogók, az esőcsatornák és vízelvezetők felszerelése történt meg. „A tetőszerkezet felújítási munkálatai idén fejeződtek be, a templom fő- és oldalhomlokzatának tatarozása, festése a jövőbeni tervek között szerepel. Fontos azonban, hogy a templomhajó további károsodását sikerült meggátolni” – mondta a plébános.

Forrás: Temesvári Egyházmegye