Nemsokára felavatják Szent László lovasszobrát a váradi várban

0
1408
A lovasszobor bronz makettje. Fotó: biharmegye.ro

Sajtótájákoztatót tartott Böcskei László nagyváradi megyés püspök és Florin Birta, Nagyvárad polgármestere február 18-án, pénteken a nemsokára felállítandó Szent László lovasszobor kapcsán. Deák Árpád alkotását ugyanott tervezik elhelyezni, ahol az emlékmű középkori elődje állt, nemsokára fel is avatják.

A főpásztor emlékeztett arra, hogy 2017-ben nagy évfordulót ünnepeltek: akkor volt éppen 825 éve annak, hogy szentté avatták I. László királyunkat. Az elmúlt években a nagyváradi vár (ahol örök nyugalomra helyezték a szent királyt, de a sírját még nem találták meg) is nagyobb restauráláson, megújuláson esett át 2017 előtt több milliós európai uniós támogatásból. Az Erdély védőszentjévé vált László király egy ideig a nagyváradi várban lakott, ő alapította a váradi püspökséget – erre is emlékeztetett a főpásztor. Az ünnepélyes évben merült fel a püspökségen, hogy Szent László-szobrot állítsanak a várba oda, ahol az egykori székesegyház kövei állnak. A szoborállítás ugyanakkor több mint tisztelgés a szent király emléke előtt: múltidézés is, hiszen 1386-ban felállítottak egy Szent László lovasszobrot a várban, de az idő (főként a török idők) a korai emlékműnek sem kedveztek, a nagyrészt elpusztult vár sorsára jutott. Az új szobrot éppen ott tervezik elhelyezni, ahol a régi állt.

Böcskei László elmondta: már az ötlet megszületésekor sokan támogatták a szoborállítást, adományokkal is, nem csak katolikusok és nem csak nagyváradiak. A megvalósuláshoz a Bethlen Gábor Alap is hozzájárult a Varadinum Alapítvány és a nagyváradi egyházmegye egyházközösségeinek támogatása mellett. A sajtótájékoztatón bejelentették: a szobor elkészült, jelenleg Zimándújfaluban várja az elhelyezés és avatás idejét. Deák Árpád szobrászművész alkotását a tervek szerint még idén, az év első felében felavatják, jelenleg az engedélyek véglegesítése zajlik.

Florin Birta polgármester elmondta: a nagyváradi vár és püspökség jelentős szerepet játszott a középkori európai kereszténység stabilizálásában, megerősítésében. Úgy fogalmazott: Nagyvárad a multikulturalizmus és a párbeszéd, az etnikai tolerancia városa, ugyanakkor reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az együttműködés továbbra is élni fog. Hozzátette: Szent Lászlónak jelentős szerepe volt Közép-Európa krisztianizálásában, a város fejlődésében, Nagyvárad jelenleg is négy keresztény felekezet püspökségének otthona (ortodox, római katolikus, görögkatolikus és református). A vár felújítása még nem teljes, de a hátramaradt munka is folyamatban van a polgármester tájékoztatása szerint. Az eseményen elhangzott: a szobor nem egyetlen intézmény tulajdona lesz, hanem a város, a közösség kulturális örökségének részét képezi majd.