A pápa videóüzenetben köszöntötte Bartholomaiosz ökumenikus pátriárkát

0
997
A sok találkozás egyike múlt év októberében. Fotó: Vatican Media/Vatican News

Megválasztásának harminc éves jubileuma alkalmából Ferenc pápa videóüzenetben köszöntötte Bartholomaiosz ökumenikus pátriárkát, amelyet február 11-én, pénteken tettek közzé a Vatikánban. 1991. október 22-én választották konstantinápolyi ökumenikus pátriárkává Dimitriosz Archontoniszt, akkori kalkedoni metropolitát.

A pápa üzenete kezdetén örömének ad hangot „barátjának és testvérének, Bartholomaiosznak az ősi és dicső konstantinápolyi szék pátriárkájává választása harmincadik évfordulója alkalmából, amelyet sokan megünnepelnek és hálát adnak az Úrnak életéért és szolgálatáért”. A köztük fennálló jó személyes kapcsolat éppen Ferenc pápa szolgálatba iktatása napján született – áll a pápa üzenetében –, amikor Batholomaiosz megtisztelte jelenlétével Rómában, majd a kapcsolat testvéri barátságban érlelődött tovább sok találkozás révén, nemcsak Rómában, hanem Konstantinápolyban, Jeruzsálemben, Assisiben, Kairóban, Leszboszon és Bariban is.

„Bartholomaiosz pátriárkával egyesít bennünket közös lelkipásztori felelősségünk tudata azon sürgető kihívások iránt, amelyekkel ma az egész emberi családnak szembe kell néznie. Őszinte hálával tartozom az ökumenikus pátriárkának a teremtésvédelem melletti elkötelezettségéért és a kapcsolódó elmélkedéseiért, amelyekből nagyon sokat tanultam és tanulok továbbra is. A világjárvány kitörésével és drámai jellegű egészségügyi, társadalmi és gazdasági következményeinek terjedésével az ő tanúságtétele és tanítása az ember köteles lelki megtéréséről utólagosan is jelentősnek bizonyul” – fogalmaz Ferenc pápa.

Üzenetében kiemeli, hogy „a Krisztusban hívők közötti kiengesztelődés és teljes közösségük helyreállításának egyetlen lehetséges útját őszentsége Bartholomaiosz pátriárka mindig a szeretetben és az igazságban való párbeszédben jelölte meg”. „Ezen az úton mindenképpen együtt akarunk járni a továbbiakban is. Közös meggyőződésünk, hogy a köztünk keresztények és az egyházaink közötti közelség és szolidaritás feltétlen szükséges az egyetemes testvériséghez és társadalmi barátsághoz, amelyre az emberiségnek égető szüksége van”. „Ezekkel az érzésekkel szeretném kifejezni legbuzgóbb kívánságaimat Bartholomaiosz pátriárkának megválasztása évfordulója alkalmából, arra kérve az Istent, adjon neki egészséget, derűs békét, lelki örömöt és – hadd mondjam el – mind több humorérzéket!”. Végül Ferenc pápa „őszentsége, Krisztusban szeretett testvérének” görög és latin szavakkal – χρόνια πολλά! Ad multos annos! – kívánt sok boldog évet.

Forrás: P. Vértesaljai László SJ/Vatican News