A szenvedők mellett állni. A betegek világnapja

0
1588
Kórházi kezelése során Ferenc pápa maga is átélte a betegek tapasztalatait. Míg a Gemelli Kórházban tartózkodott, találkozott a beutalt betegekkel

Ferenc pápa a február 9-iki, szerdai általános audienciáján emlékeztetett a betegek világnapjára, hallgatóságát minden beteg iránti figyelmességre szólította fel. Az idei téma: „Legyetek irgalmasok, amint a ti Atyátok is irgalmas” (Lk 6,36): A szenvedők mellett állni a szeretet útján.

Február 11-én ünnepeljük harmincadik alkalommal a betegek világnapját, amelyet Szent II. János Pál pápa azért hívott életre, hogy „Isten népét, a katolikus egészségügyi intézményeket és a civil társadalmat arra ösztönözze, hogy fokozottan figyeljenek a betegekre és az őket gondozókra”.

Ferenc pápa a szerdai általános audiencián erre a napra utalva azt mondta, „emlékezni kíván kedves betegeinkre, hogy mindenkinek biztosítva legyen az egészségügyi ellátás és a lelki kíséret. Imádkozzunk ezekért a testvéreinkért, családjukért, az egészségügyi és lelkipásztori ellátásban dolgozókért és mindazokért, akik gondoskodnak róluk.”

Miközben az idősekről és a betegekről emlékezett meg, felidézte a Lourdes-i Szűzanya ünnepét is. Idén a lourdes-i jelenések 160. évfordulóját ünnepeljük. „Kívánom, hogy mindenki utánozza a Boldogságos Szüzet az isteni akaratnak való teljes alárendelődésben. Legyen az ő példája és közbenjárása ösztönzés arra, hogy megerősítsétek az evangéliumról szóló tanúságtételeteket” — mondta a pápa.

Ferenc pápa a betegek világnapja alkalmából küldött 2022-es üzenetében megerősíti a betegek befogadásának és kísérésének küldetését. „A beteg mindig fontosabb, mint a betegsége, és ezért semmilyen terápiás megközelítés nem hanyagolhatja el a meghallgatást… Hogyan ne emlékeznénk ebben a tekintetben arra a sok betegre, akik a világjárvány idején elszigetelten éltek!” A pápa azt is hangsúlyozta: „Még ha a gyógyulás nem is lehetséges, gondoskodni mindig lehet. Mindig lehet vigasztalni, mindig lehet éreztetni az emberi közelséget, az ember maga mindig fontosabb, érdekesebb, mint a patológiája, a betegsége.”

A 30. betegek világnapját a világjárvány miatt nem a tervezett helyszínen, a perui Arequipában rendezik meg, a betegek világnapi pápai szentmisét február 11-én a Szent Péter-bazilikában ünneplik.

Forrás és fotó: Vatican News

Angolból fordította Bodó Márta