Idén két zarándokvonat indul Csíksomlyóra

0
1746
Fotó: MTI / Veres Nándor

Idén újra indít zarándokvonatokat a MÁV a Misszió Tours Utazási Irodával karöltve, júniusban Csíksomlyóra és a lengyelországi, częstochowai pálos kegyhelyre, szeptemberben pedig a bosznia-hercegovinai Međugorjébe. Csíksomlyóra idén a Boldogasszony-zarándokvonat mellett egy rövidebb programú szerelvényt is indítanak, amely a búcsús szentmise után visszaindul a magyar fővárosba – tudosít a a szervezők sajtótájékoztatójáról az MTI.

A szerdai, január 26-ai sajtótájékoztatón Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és a csíksomlyói és lengyelországi zarándoklatok fővédnöke, utóbbi vonatnak lelki vezetője arról beszélt, hogy a vonatos zarándoklatok a hit megerősítésének és a hit ébresztésének szempontjából is fontos események. Ahogy az imádságnak, úgy a zarándoklatoknak is négy eleme lehet: a dicsőítés, a hálaadás, az engesztelés és a kérés. Hogy ezek közül melyik a hangsúlyosabb, azt mindig „élethelyzetünk adja meg”, mondta. Abbéli reményét fejezte ki, hogy a nyári zarándoklatok már a világjárvány utáni hálaadás és dicsőítés alkalmai, az újrakezdés és a lelki megújulás eseményei lesznek. Emellett az utóbbi években erősödő „ideológiai agresszió” egyre szükségesebbé teszi, hogy bölcsességet, tisztánlátást kérjünk Istentől – tette hozzá.

Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke beszél a zarándokvonatokról tartott sajtótájékoztatón a Nyugati pályaudvar Királyi várótermében 2022. január 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd


A MÁV-Start Zrt. a Misszió Tours Utazási Irodával közösen az elmúlt tíz évben több mint húszezer zarándokot utaztatott speciálisan kialakított szerelvénnyekkel, ugyanis a zarándvonatokon vonatrádió is kell hogy működjön, illetve liturgikus célokat szolgáló külön fülke is rendelkezésre kell álljon. Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója ismertette: a szokásos Boldogasszony-zarándokvonat mellett idén indítanak a csíksomlyói búcsúba egy másik, rövidebb programmal tervezett zarándokvonatot is, amely a szombati búcsúi mise után visszaindul Budapestre. Elmondta: a csíksomlyói zarándoklaton távoli országokban diaszpórában élő magyar fiatalok is részt vesznek majd, a Rákóczi Szövetség pedig szervezi, hogy a lengyelországi zarándoklatra száz kárpátaljai fiatal is elutazhasson. A zarándoklatokról több információ a www.missziotours.hu oldalon olvasható.