Szakmai elismerés a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Boldog Özséb Színtársulatának

0
1128

Játékok Harag György emlékére címmel hirdetett diákszínjátszó szemlét tavaly a Magyar Művészeti Akadémia (MMA). A Kárpát-medencére kiterjedő szemlén a zsűri különdíjjal jutalmazta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara hallgatóiból álló, 19 éve működő Boldog Özséb Színtársulat munkáját, az elismerést december 7-én vehették át Budapesten.

Harag György 1925. június 4-én született Margittán. Középiskolai tanulmányait Nagyváradon végezte, a Szent László Líceumban érettségizett. 1946-ban vették fel a színiakadémiára, színész szakra. Harag hamar kitűnt társai közül, így még elsőévesként (a legjobb négy hallgatótársával együtt) szerződtették a Kolozsvári Állami Magyar Színházhoz. 1949-től rendezett is, 1952-ben megszerezte a rendezői diplomát is. Rövid ideig tanársegédként dolgozott a kolozsvári Akadémián, rendezett és játszott a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. 1953-ban csatlakozott a nagybányai színházalapító színészekhez. 1955-ben ösztöndíjjal Moszkvában tanulmányúton járt. A nagyányai színház 1957-ben Szatmárnémetibe költözött. Harag igazgató lett, 1960-ban felhagyott az szatmári igazgatással. 1963-ban a marosvásárhelyi színház főrendezője lett, 1975-től a kolozsvári színház főrendezője lett. Itt tevékenykedett haláláig, ehhez a korszakhoz kötik legnagyobb sikerei, a Sütő-darabok legendás előadásai. Harag György 1985. július 10-én hunyt el. Utolsó rendezése Csehov Cseresznyéskertje volt, bemutatóját már nem érhette meg.

Az MMA a Harag György Emlékév 2020 programsorozata kapcsán hirdette meg az egész Kárpát-medencére kiterjedő diákszínjátszó szemlét, Játékok Harag György emlékére címmel. A szemlén a közel két évtizedes múltra visszatekintő Boldog Özséb Színtársulat történetének egyik legnagyobb elismerését vehette át egy 18. századi, Zrínyi Miklós életét feldolgozó dráma színpadra állításáért.

Az emlékév záróünnepségét december 7-én a budapesti Makovecz Központ és Archívum dísztermében tartották, ott adták át az okleveleket, amelyeket a versenyzők A. Szabó Magda színháztörténész, író és rendező, valamint Huszár Orsolya, az MMA Harag György Emlékév 2020 vezetője kezéből vettek át. A. Szabó Magda kiemelte a Boldog Özséb Színtársulat nyelvművelő, kultúra- és identitásápoló tevékenységét, egyedülálló misszióját.

A társulat céljait és működését Sallai Regina ismertette. Az oklevelet a csapat nevében Bereczki Gergely vette át. A különdíjat a színjátszókör Friz András Szigeti Zríni Miklós (Pozsony, 1738; Nagyszombat, 1753) című történelmi drámájának színpadra állításáért és előadásáért kapta. A versenyhez a mártírdrámáról Gerbei Anita rendezésében Pilló Ákos stúdiómérnök és Verőcei Gábor operatőr készített filmfelvételt Gödöllőn 2021 augusztusában.

Az eseményen Harag György özvegye is jelen volt.

Forrás: PPKE BTK/Magyar Kurír

Fotó: Vanyák Dóra