Próféta és pap volt, a szavak és a tettek embere – Ferenc pápa és az anglikán prímás Desmond Tutura emlékezik

0
1013

Desmond Tutu az apartheiddel szembeni ellenállás szimbóluma, a kiengesztelődés előmozdítója, Dél-Afrika lelkiismerete volt. 1984-ben neki ítélték a Nobel-békedíjat fáradhatatlan küzdelméért a fajgyűlölő rezsim ellen, és azért, mert támogatta a nemzeti kiengesztelődés folyamatát országában, kitartóan védte az emberi jogokat. A pápa táviratban emlékezett meg a december 26-án, 90 éves korában elhunyt anglikán érsekről, az apartheid elleni harc és a kiengesztelődés hőséről, akit Fratelli tutti kezdetű enciklikájában is felidézett azok között, akik inspirálták az egyetemes testvériségről szóló elmélkedését. Justin Welby anglikán érsek, prímás az igazság nagy harcosának nevezte.

Desmond Tutu „az evangéliumot szolgálta a rasszok közötti egyenlőség és a dél-afrikai kiengesztelődés előmozdításán keresztül” – írta a szentatya az afrikai ország apostoli nunciusának, Peter B. Wells érseknek küldött táviratában, amelyben megemlékezett a kilencvenévesen elhunyt anglikán érsekről. Kifejezte részvétét a családjának és szeretteinek, „Isten szeretetteljes irgalmára bízva lelkét, a béke és a Jézus Krisztusban való vigasztalódás isteni áldását kérve mindenkire, aki siratja halálát, a feltámadás szilárd és biztos reményében”.

Desmond Tutu 1931. október 7-én született Klerksdorp bányavárosban, Johannesburgtól délnyugatra. A kirekesztő rezsim legsötétebb éveiben békés felvonulásokat szervezett, nemzetközi szankciókat kért a pretoriai fehér rezsim ellen. Nelson Mandela dél-afrikai elnökkel együtt hozta létre az Igazság és Megbékélés Bizottságát, hogy elősegítsék a kiengesztelődést az ország két része között, hogy túllépjenek a fajgyűlöleten, fényt derítsenek a fehérek uralma alatti kegyetlenkedésekre, ugyanakkor elősegítsék egyrészről a megbocsátást, másrészről pedig az áldozatok családjai felé az erkölcsi jóvátételt.

Justin Welby anglikán prímás úgy búcsúzott Desmond Tututól, mint „az igazság nagy harcosától, aki soha nem szűnt meg küzdeni… Tutu érsek próféta és pap volt, a szavak és a tettek embere, olyan ember, aki megtestesítette a reményt és az örömet, ami az élete alapját jelentette. Különleges bátorsággal rendelkezett: amikor a rendőrség behatolt a capetowni székesegyházba, eléjük állt, végigtáncolt a folyosón.”

A Sant’Egidio közösség szeretettel emlékszik Desmond Tutura, régi jó barátjukra, akivel számtalan alkalommal együtt voltak jelen imádságban vagy a békéért, Afrika jövőjéért, az emberi jogokért, a halálbüntetés ellen való küzdelemben. 1988-ban ő nyitotta meg Rómában az Ábrahám sátra elnevezésű épületet, a közösség első otthonát menekültek számára. „Amikor látlak benneteket karácsonykor a Santa Maria in Trastevere-bazilikában a szegényekkel az ebéden, Isten mosolyog” – mondta egy római látogatása alkalmával. Szeretettel és annak tudatában emlékeznek rá, hogy „nagy erő van a béke örökségében, amelyet ránk hagyott”.

Fordította: Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Forrás és fotó: Vatican News