Ferenc pápa azt mondta, hogy Magyarországra, Pannonhalmára fog látogatni

0
2551
Fotók: Vatican News; Kuzmányi István

Ferenc pápa a december 15-ei általános kihallgatáson magyar csoporttal találkozott. A magyar küldöttség megköszönte a szentatyának, hogy szeptemberben ellátogatott Budapestre az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, és kifejezték, várják, hogy újra ellátogasson Magyarországra. A szentatya azt válaszolta: „Ich werde kommen”, azaz: „El fogok jönni”.

A magyar küldöttséget, melynek tagja volt Hortobágyi Cirill OSB főapát, Dejcsics Konrád OSB, a pannonhalmi főapátság kulturális igazgatója és Kuzmányi István, a Magyar Kurír igazgató-főszerkesztője, a pápai kihallgatásra elkísérte Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora és Habsburg-Lotharingiai Eduárd vatikáni magyar nagykövet.

Az általános kihallgatás után Ferenc pápa a magyar delegációhoz lépett. Olasz nyelven elmondták, hogy Magyarországról érkeztek, Pannonhalmáról. Megköszönték a szentatyának, hogy szeptemberben ellátogatott Budapestre az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra, és kifejezték, hogy várják, hogy újra ellátogasson Magyarországra. Köszöntőszavaikra a pápa magyarul annyit mondott: „Isten hozott!”

Hortobágyi Cirill főapát átadta Ferenc pápának a Bencés Kiadó és a Magyar Kurír közös gondozásában megjelent, Az evangélium szabadságában éljetek!Ferenc pápa beszédei budapesti és szlovákiai látogatásán című kötetet. A képekkel illusztrált könyv tartalmazza Ferenc pápa Budapesten és szlovákiai útján elmondott valamennyi beszédét, a szlovák jezsuita tartomány tagjaival folytatott beszélgetését, valamint a visszaúton, a repülőgép fedélzetén tartott sajtótájékoztató teljes szövegét. A kötethez Veres András győri megyés püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke és Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek, a Szlovák Püspöki Konferencia (KBS) elnöke írt ajánlást.

A pannonhalmi főapát, miután átnyújtotta és röviden bemutatta a könyvet, német nyelven kifejezte, hogy a magyarok várják a szentatyát Magyarországra és Pannonhalmára. A szentatya azt válaszolta: „Ich werde kommen”, azaz „El fogok jönni”. Hortobágyi Cirill még kérte Ferenc pápától, hogy imádkozzon a pannonhalmi gimnázium egy nehéz helyzetben lévő diákjáért. „Imádkozni fogok” – hangzott a szentatya válasza.

A találkozás alkalmával Kuzmányi István, a Magyar Kurír főszerkesztője a szentatyának ajándékozta a Jöjjetek és lássátok! – A budapesti 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus a képek tükrében című kötetet. A fotóalbum 197 fénykép segítségével idézi fel a kongresszus hetét, bemutatva a 2021. szeptember 5. és 12. között zajlott eseményeket. A Magyar Kurír gondozásában megjelent könyv a szerkesztőség két fotósa, Merényi Zita és Lambert Attila által készített felvételek gyűjteményét tartalmazza, melyek alkalmasak arra, hogy felidézzék azokat az eseményeket, melyek a kongresszus hete alatt megérintették mindannyiunk lelkét. A szentatya belelapozva a neki adományozott kötetbe, kifejezte, hogy szépnek tartja a fényképeket.

A küldöttség egy betlehemi jászlat is vitt, amelyet Varga Ferenc bútorműves adott át Ferenc pápának. A jászol egy politúrozott intarzia kompozíció, mely – kis méreténél fogva (30 × 30 × 15 cm) – elsősorban otthoni használatra készült. A bútorműves megköszönte a szentatya tanítását, és átadva a betlehemet, kérte, hogy Ferenc pápa imádkozzon érte és jegyeséért, akivel a következő évben házasságot fog kötni.

Forrás: Kuzmányi István, Magyar Kurír