Újbesenyőn vallásos érmét találtak

0
1314

A temesvári Bánsági Múzeum (Muzeul Național al Banatului) régészei valószínűleg megtalálták az első újbesenyői római katolikus sváb (német) temetőt. Az egyik sírban egy keresztény, vallásos, nyilvánvalóan római katolikus jellegű érmét találtak a régészek.

Egy mindössze 150 négyzetméteres területen nem kevesebb, mint 100 sírt fedeztek fel. A kutatók szerint az első telepesek földi maradványairól lehet szó, akiket 1748-ban egy Johann Oswald nevű ügynök vonzott ide, és akik a besenyői pusztán találtak otthonra. Úgy tűnik, hogy a német betelepülők részt vettek a mocsarak lecsapolásában, és az itteni földek termékeny, mezőgazdasági területté való alakításában. Sokan közülük leptoszpirózisban (fertőző, ragályos kór, nádvágó láz) betegedtek meg az akkori bánsági nedves éghajlat és az egészségtelen víz miatt.Itt találtak örök nyugalomra a 18. században érkezett első német telepesek, akik létrehozták ezt a községet (a müncheni Banater Post kiadvány a 2021. január 20-i számában tudósított erről).

Az egyik német telepes sírjában egy keresztény, vallásos, nyilvánvalóan római katolikus jellegű érmét találtak, amelyet temetéskor az elhunyt holttestén helyeztek el. Az érmét a temesvári Bánsági Nemzeti Múzeum szakemberei megtisztították és restaurálták, a rajta ábrázolt alakok feltárása érdekében pedig a Temesvári Római Katolikus Püspökség levéltárosával, dr. Claudiu Călinnal is konzultáltak, adta hírül a temesvári püspökség sajtóirodája.

Az érem egyik oldala (előlapja) a Boldogságos Szűz Máriát ábrázolja karján a kisded Jézussal, amely típusát tekintve az altöttingi (Bajorország) vagy a mariazelli (Ausztria) csodatevő szobraira emlékeztet. A mellette lévő feliraton a „MARIA” név olvasható, az első két betű a Szent Szűz bal oldalán, az utolsó három pedig tőle jobbra látható. A hátoldalon a megváltó Jézus Krisztus ábrázolása látható, az oszlophoz kötözve, ahol megkorbácsolták. A mellette lévő felirat nem olvasható, de valószínűleg a Megváltó szenvedésével kapcsolatos.

A képeket és információkat dr. Dan Leopold Ciubotaru, a temesvári Bánsági Nemzeti Múzeum régésze bocsátotta a temesvári püspökség sajtóirodájának rendelkezésére.

Az itt eltemetett első telepesek holttestére más kegytárgyakat, például rózsafüzéreket vagy kis kereszteket is helyeztek, amelyek ebből az alkalomból szintén előkerültek. Kicsi, egyszerű tárgyak ezek, amelyek csak az elhunytak leszármazottai számára jelentenek értéket.