Aldo Giordano érsek halálára

0
1004

Aldo Giordano érsek, az Európai Uniónál szolgáló apostoli nuncius december 2-án hunyt el koronavírus-fertőzés következtében a Leuveni Katolikus Egyetem kórházában. Ferenc pápa – Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával – december 10-én, pénteken gyásztáviratot küldött az elhunyt érsek nővérének és családtagjainak, valamint a cuneói egyházmegye hívő közösségének. Pietro Parolin bíboros államtitkár az egész Államtitkárság nevében fejezte ki együttérzését.

A szentatya – olvasható a táviratban – hálás szívvel gondol az egyház e nagylelkű és szelíd szívű emberének buzgó papi életére, hűséges szolgálatára, először a cuneói egyházmegyében, majd az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsánál (CCEE), utána pedig az Európai Tanácsnál mint a Szentszék állandó megfigyelője.

Ferenc pápa elismeréssel emlékezik Giordano érsek apostoli nunciusi szolgálatára előbb Venezuelában, majd Brüsszelben, az Európai Uniónál. Bölcs körültekintéssel végezte minden rábízott feladatát, szívének és elméjének összes képességével tett tanúságot az emberek és az egyház iránti szenvedélyes szeretetéről.

A szentatya imádkozik az evangélium e hűséges szolgájának a lelki üdvéért, hogy az Úr fogadja be alkonyt nem ismerő világosságába, miközben a Boldogságos Szűz Mária anyai közbenjárásába ajánlja őt. A keresztény remény megtartó erejét kéri az Úrtól az elhunyt hozzátartozói számára és apostoli áldását küldi mindazoknak, akik gyászolják Aldo Giordano érseket.

Aldo Giordano 1954. augusztus 20-án született az észak-olaszországi Cuneóban. Teológiai tanulmányait Milánóban és Rómában, a Pápai Gergely Egyetemen végezte. Doktori diplomája megszerzése után lelkipásztori munkát végzett egyházmegyéjében, majd 1982-től 1996-ig egyházmegyéje teológiai főiskoláján tanított. Tudományos munkásságát mindig nagyszerűen összehangolta a kispapok nevelésével és a lelkipásztori munkával. Derűs és vidám karaktere miatt nagy megbecsülésnek örvendett. Az evangélium embere volt, aki az imádságból és a Szűzanya iránti szeretetből táplálkozott. 1995-ben nevezték ki az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsához főtitkárként, ami mellé később egy másik megbízatást is kapott: ő lett a Szentszék állandó megfigyelője az Európa Tanácsnál, Strasbourgban. 2013-ban Ferenc pápa a venezuelai Caracasba nevezte ki apostoli nunciusnak; ekkor szentelték püspökké. Idén májusban a szentatya Brüsszelbe küldte az Európai Unióhoz mint a Szentszék apostoli nunciusát.

A 67 éves érsek szeptember közepén kapta el a koronavírust. Állapota szeptember 25-én hirtelen megromlott, ezért a brüsszeli Molière Longchamp Kórház intenzív osztályára vitték. Október közepén a Leuveni Katolikus Egyetem kórházába szállították, ahol lélegeztetőgépre került. Noha mindent megtettek a megmentéséért, december 2-án elhunyt.

Holttestét szülővárosa, San Benigno templomában ravatalozták fel, ahol a gyászmisét Pietro Parolin bíboros államtitkár mutatta be. Homíliájában személyes és baráti szavakkal szólt Aldo Giordano érsekről, „aki szelíd, bölcs, barátságos, intelligens ember volt, a remény és bizalom magvetője”.

A bíboros államtitkár hangsúlyozta: „Hosszú betegsége során nagyon reménykedtünk a felépülésében. De ma már csak örömet érezhetünk Don Aldo életéért, akinek papi és egyházi diplomáciai szolgálatát mindenütt nagyra értékelték. Különleges módon tudott baráti kapcsolatokat teremteni szinte mindenkivel, a párbeszéd embere volt.”

Forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Fotó: Vatican News

MEGOSZTÁS