Jótékony advent a Szent Gellért Alapítványnál

1
836
Fotók: A Szent Gellért Alapítvány Facebook-oldala

A szentegyházi Szent Gellért Alapítvány idén az adventi koszorúkészítést megfűszerezte egy kis jótékonykodással. A november 27-re meghirdetett adventi koszorúkészítéssel György Ida és a szentegyházi Mártonffi János Általános Iskola VI. A osztálya által készített koszorúkkal Kele Márk speciális háromkerekű triciklijének megvásárlását támogatták. Az adventi koszorúkészítős napon a Márk-standnál, ahol a VI. A osztály volt a házigazda, sokan vásárlással és/vagy a Márk-perselyben elhelyezett adományokkal támogatták az akciót. Így sikerült kigyűlnie közel 5000 lejnek. Aki még adományozni szeretne, december 12-ig megteheti akár személyesen az alapítványnál, akár banki utalás által.

Megfogalmazódott az igény Kele Márk kápolnásfalusi 12 éves sérült kisfiú és családja részéről, hogy szeretnének egy új speciális háromkerekű triciklit, hiszen a régit − bár még használja − kinőtte. „Ez felcsigázott bennünket és egy bajor V. osztály ötletén felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy a fiatalok nevelése programunk szolgálat témájába ezt bizony beleillesztjük” – írták a kezdeményezésről a Szent Gellért Alapítvány Facebook-oldalán. Elmondták: hitoktató munkatársuk, György Ida révén vonták be a projektbe a szentegyházi Mártonffi János Általános Iskola VI. A osztályát.

A hatodikosok által készített adventi koszorúk speciálisak lettek, hiszen az értük kapott adományokkal Márk triciklijének költségéhez járulnak hozzá, amelynek összértéke legalább 5000 lej.

Márk 2 és fél éves korában szenvedett balesete óta hosszú éveken át napi rendszerességgel küzd a fejlődéséért mindenféle fejlesztő terápiák segítségével, szerető, áldozatkész szülei, Zoltán és Magdi, valamint bátyja, Zolika veszik körül. Így azt éli meg, minden nehézsége közepette, hogy egy támogató közösségben él. Bár egy tricikli nem oldja meg a család gondjait, de egy lehet azon apró (vagy nagy) örömöknek, ami őt és családját tovább lendíti az úton, amit nap mint nap járniuk kell.

A „Márk háromkerekűje” projekt mindössze másfél hónap alatt állt össze. A német pedagógus-ismerős és osztálya jótékonykodási ötletének élvezője Kele Márk, a 12 éves sérült kisfiú lett, akit a gyógytornásza ajánlott. Az ötlet mellé állt György Ida, a Mártonffi János Iskola tanára és osztálya. „Csiga” munkatársuk, ötletgazda, kapcsolattartó és a projekt koordonátora, aki kerekesszékesként tudja, mit jelent sok jó ember támogatottja lenni, lelkesítette a csapatot. Az alapítvány háza táján mindenki megtalálta a feladatát a jótékonysági akcióban — írták az alapítvány munkatársai.

Ahogyan az alapítvány Facebook-oldalán publikussá vált a történet, rögtön elindult a támogatók mozgolódása. Sokan megkeresték őket (magánszemélyként vagy cégként) a támogatás szándékával. A „Hatásos Hat-Ások” − ahogy magukat elnevezték a Mártonffis hatodikosok − több alkalommal összegyűltek önkéntes munkára. Adventi koszorúkat készítettek, amiket aztán „futáraik” vittek el kedves támogatók otthonaiba. Nagy élmény volt számukra, hogy személyesen is megismerhették Márkot, hamar túllépve az első találkozás feszélyezettségén. Kis ajándékkal kedveskedtek neki. Leginkább a jó szándékú emberekkel való találkozás hatotta meg őket.

Az adventi koszorúkészítős napon a Márk-standnál, ahol a „Hatásos Hat-Ások” voltak a házigazdák, sokan vásárlással és/vagy a Márk perselyben elhelyezett adományokkal támogatták az akciót. Így sikerült kigyűlnie közel 5000 lejnek, amiért hálás köszönet Márk nevében is.

Aki még szeretne adományozni, december 12-ig megteheti akár személyesen a Szent Gellért Alapítványnál, akár banki utalás által. Ezzel a dátummal lezárják az adománygyűjtést és következő lépésként a Kele családdal együtt megkeresik azt a triciklit, amely Márknak a leginkább meg fog felelni — számolt be az akció részleteiről a Szent Gellért Alapítvány.

1 HOZZÁSZÓLÁS