Ferences ki mit tud

0
2100

Kedves VI−X. osztályos diákok! Játékra hívtunk jövő év júniusáig. Célunk, hogy játékos feladatok által közelebb hozzuk a 800 éves ferences lelkiség és történet részleteit, különösen az erdélyi vonatkozásokra összpontosítva. Itt olvashatjátok a novemberi játék lehetséges megfejtéseit, illetve a decemberi új tematikát és a feladatokat.

A novemberi feldatok megoldásaihoz a következőket lehetett írni:

1. Sorolj fel legalább öt olyan helységet, ahol volt vagy van ferences kolostor! (Jelöld meg, hogy vannak-e ott ferences testvérek? Netán hányan vannak és milyen szolgálatot látnak el?)

Napjainkban, Erdélyben a következő helységekben élnek ferences testvérek: Kaplony, Szászsebes, Déva, Dés, Kolozsvár, Gyergyószárhegy, Csíksomlyó, Székelyudvarhely és Esztelnek.

Egykori ferences helyszín volt: Mikháza, Medgyes, Fogaras, Vajdahunyad, Gyulafehérvár, Kőrösbánya, Máriaradna, Szamosújvár, Marosvásárhely, Szászváros, Torda, Torockószentgyörgy stb.

A kolozsvári rendházban három ferences testvér él, mégpedig az alábbi szolgálatokat betöltve:

  • P. Orbán Szabolcs OFM: egyetemi tanár, házfőnök, ökonómus
  • P. Nagy Károly OFM: templomigazgató
  • P. Pantea Tibor OFM: ifjúsági programok felelőse, házfőnök helyettes

2. A kolostor lakóinak megírt napirendek, heti menük nagyon kreatívra sikerültek. Köszönjük a sok-sok energiát és lelkesedést, amit ezek ötleteléséhez használtatok. Ügyesek voltatok ez alkalommal is.

+ kérdés: Hol van az Erdélyi Ferences Rendtartomány központja? Sokatok számára megtévesztő/becsapós volt az erre való válaszadás, hiszen, annak ellenére, hogy a tartományfőnök, P. Urbán Erik OFM az év nagy részét a csíksomlyói kolostorban szolgálja, a rendtartomány központi kolostora továbbra is a kincses Kolozsváron maradt.

A decemberi hónap tematikái, feladatai: Greccio, vagyis az a település, ahol először volt élő betlehemes felállítva

Assisi Szent Ferenc az „ünnepek ünnepének” nevezi a karácsonyt a szentháromságos Isten szeretet ajándéka miatt. Van Olaszországban egy kb. 1500 lakosú település, amely 1223-tól vált ismertté nemcsak a ferences nagycsalád tagjai, hanem mondhatni a nagyvilág számára. Assisi Szent Ferenc 1223-ban ezen a településen, a világon először állított fel élő betlehemest, hogy ezáltal is még inkább szemlélje a kisded Jézus alázatosságát. A források szerint: „Történt, hogy Ferenc testvér a karácsony méltó megünneplésére készülve az adventet Greccio városához közel, visszavonultan töltötte. Két héttel az ünnep előtt egy helybeli jómódú barátját, Giovanni Velittát beavatta abba a tervébe, hogy szeretné az ünnepi szentmiséhez kapcsolódóan élőképként megjeleníteni, maga előtt látni a betlehemi jelenetet. Barátja segítségével megtörténtek a rendkívüli karácsonyhoz szükséges előkészületek, és a kis város mintegy új Betlehemmé változott.” Innen ered tehát a ma ismert betlehemezés gyakorlata.

Vajon észrevettétek, hogy idén december 24. péntekre esik? Nos, igen, péntek, ami egyben böjti napot is jelentene, de erre az esetre is álljon itt egy újabb ferencesi forrás:

„Az egyik évben, amikor a karácsony péntekre esett, és valaki szóvá tette, hogy az ünnep ütközik a böjti fegyelemmel, Ferenc nem hagyott kétséget afelől, hogy milyen magasra értékeli ezt az ünnepet, akár nagypéntekhez képest is: Azt szeretném, hogy ezen a napon még a falak is húst egyenek, vagy legalább hogy zsírral kenjék őket, mivel nem tudnak enni. Ferenc kérte továbbá, hogy karácsonykor búzát és más magvakat szórjanak az utakra a lakott helyeken kívül, hogy a pacsirták és más madarak eleget ehessenek.”

Nos, ilyen, amikor a törvény lényege a szeretet, nem pedig a merev szabályokhoz való ragaszkodás.

Biztatunk, hogy karácsony előestéjén és ünnepi napján – akár a finom falatozás közepette – meséljétek el a családotoknak ezt a két ferences történetet, hogy ezáltal ők is gazdagodjanak mind lelkiekben, mind szellemiekben.

Feladat:

1. Nézz, kérdezz, olvass utána és sorolj fel néhány, ugyancsak közismert áhítatgyakorlato(ka)t, ünnepe(ke)t, amelyek szorosan kötődnek a ferences rendhez – vagy azért mert a ferencesek terjesztették el, vagy pedig azért, mert ezek mélyen ennek a lelkiségnek a hagyományában gyökereznek.

VAGY – ha az 1-es számú feladat nehéznek tűnik, helyette itt egy másik:

Milyen egyházi böjti alkalmakat, előírásokat, gyakorlatokat ismersz? (Sorolj fel legalább kettőt!)

2. Készíts egy közvéleménykutatást arról, hogy a környezetedben élők számára mit jelent a karácsony ünnepe? (minimum három személyt kérdezz meg – akár a saját álláspontodat is megoszthatod)

+ kérdés: Amennyiben úgy érzed, hogy szeretnél egy kis plusz pontot szerezni, íme egy bónusz kérdés:

Hol van az Erdélyi Ferences Rendtartomány jelölt- és növendékháza?

(Egy egyszerű magyarázat: amikor valaki elhatározza, hogy ferences szerzetes szeretne lenni, először jelöltként, majd növendékként tekinthet be a kolostori és szerzetesi élet mindennapjaiba – no, de ez Erdélyben hol is van?

Korosztály: 6−10. osztály, egyéni részvétellel.

A megoldásokat postán (Oficiul Provincial al Franciscanilor – Ferences ki-mit tud játék, Mun. Cluj-Napoca, str. Emile Zola, nr. 4, 400112, jud. Cluj) vagy emailben az ofmjatek@gmail.com címekre várjuk. Elég csak az egyikre beküldeni.

Beküldési határidő: minden hónap 30-a.

Örömteli kutakodást és sikerélményt kívánunk!

Az alázatos kisded betlehemi fénye töltse be mindannyiatok lelkét. Áldott karácsonyi ünnepkört kívánunk!

Itt olvasható a játék menete, a részletek, valamint a vetélkedő végén várható jutalom.