Rendhagyó gyertyagyújtás Kézdivásárhelyen

0
2546

A kantai templomban vasárnap került sor az adventi gyertyagyújtásra, amelyet hagyományosan a vasárnap esti 18 órás szentmise keretében végeztek. Az idei adventi gyertyagyújtás különlegessége – a járványhelyzeti előírásokon túl – abban rejlett, hogy a szervezők a fény és a sötétség szimbolikus kettőségét, annak összjátékát kihasználva szervezték meg a programot.

A gyertyagyújtásra érkezők – a csupán néhány mécsessel megvilágított templomban – elfoglalták helyüket, majd várták a kezdést. A félhomályba burkolódzó templom csendjét – gyertyákkal a kezükben – bevonuló ministránsok sokasága törte meg, akik szimbolikusan a főbejáraton bevonulva hozták a fényt a szunnyadó sötétségbe. Őket követte a miséző pap, aki hasonlóan hozzájuk gyertyát vett kezébe. A ministránsok égő gyertyáikkal körülállták az oltárt az egész szentmise ideje alatt. A gyertyagyújtással egybekötött szentmise verssel kezdődött, amelyet az adventi koszorú megáldása követett, majd pedig a szentmise szokásos módon folytatódott. A szentmise végére teljes fényárban úszott a kantai Szentháromság-templom.

A szervezők örömüknek adtak hangot, hogy a rendhagyó gyertyagyújtásra megtelt a templom, továbbá biztosították a jelenlévőket, hogy minden adventi gyertyagyújtással egybekötött szentmisének (minden adventi vasárnap) egyfajta különleges tematikája lesz.

A szervezők/a kézdivásárhelyi (kantai) Szentháromság Plébánia