Szamos menti kastélyok és várak

0
2145

Történeti és építészeti szempontból is érdekes vándorkiállítást állítottak össze a Romániai Építészek Rendje támogatásával az Építészeti Illetékből. Mint minden, műemlékvédelem tematikájú program, egyházi épületeink helyreállítási lehetőségei, perspektívái szempontjából műemlékvédő egyházi szakembereink, papjaink, az egyházi épületeikhez ragaszkodó hívek számára tanulságos, elgondolkodtató, érdekes kiállítás.

Egy hónapig, december 14-éig látható Kolozsvár központjában a Szamos menti kastélyok és várak című szabadtéri kiállítás. A kiállítás tizenegy, már felújított, felújítás alatt levő, avagy leromlott állagú; ismert, népszerű és kevésbé közismert Kolozs megyei műemléket ismertet. A pozitív példák mellett számos tragikus épülettörténet is a közönség elé tárul.

Ilyen szomorú sorsú a szentbenedeki Kornis kastély, amelynek jellegzetes unikornisait, a család jelképét biztonságos helyre szállították a felelőtlen rongálók elől, holott azokat pár éve még a viszonylag épen maradt bástya előtt látni, csodálni lehetett. Ez a kastély katolikus szempontból azért is fontos, mert a könnyező füzesmikolai kegyképet, a kolozsvári egyetemi (piarista) templom mai főoltárán látható ikont először ide, szentbenedeki kastélyába szállíttatta Kornis gróf. E szempontból nézve is szomorú, milyen állapotba került ez a műemlék.

Ehhez képest a bonchidai Bánffy kastély helyreállítása valóságos sikertörténet, a Transylvania Trust Alapítvány jóvoltából zajlik az épületegyüttes minőségi felújítása és hasznosítása. Bonchidán van Erdély egyik legjelentősebb kastély-együttese, az úgynevezett erdélyi Versailles. Ez az 1990-es évek végére teljesen romos állapotba került. A World Monuments Watch 2000-ben felvette a világ 100 legveszélyeztetettebb épületének listájára.

Az évek óta zajló felújítási projekt keretében oktatási programokat (műemlékfelújítás, művészettörténészek, régészek képzése) szerveznek, artists in residence programok és különböző gyermektevékenységek helyszíne is a kastély, valamint fesztiválok helyszíne: többek között itt szervezik a TIFF nemzetközi filmfesztivál egyes eseményeit, az Electric Castle fesztivált. A kastély honlapján így írnak céljaikról: „Példát szeretnének statuálni az épített örökség fenntartható fejlődéséről, és a szakszerű, de ugyanakkor szokatlan elemeket felvonultató helyreállításról.” A kastély ma naponta 10-18 óra között látogatható.

A vándorkiállítás célja a figyelem ráirányítása az épített örökség e szeletére.