Van 15 lejed egy idős ember számára?

0
1263
Az ár kedvezményesebbé válhat akkor is, ha támogatók, magánszemélyek vagy cégek vállalják, hogy a napi menü költségeinek egy részét kifizetik

Bár a szociális kártyákról lassan lefogy az összeg, és kérdéses, hogy lesz-e a továbbiakban ilyen célra támogatás, a kisnyugdíjasoknak nem kell lemondaniuk a napi melegételről. A Jakab Antal Ház keresi a pénzforrást, ameddig nem tudnak pályázni, magánszemélyek és cégek támogatására is számítanak. Az idősek meleg ebédje és az ételek elkészítésében segédkező fogyatékkal élő kollégáink munkahelye került most veszélybe – mondta Péter György, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója.

Az állam által biztosított szociális értékjegyekből 570 kisnyugdíjas számára készült kétfogásos meleg ebéd a Jakab Antal Ház konyháján. Hetente kétszer, háromszor szállították házhoz a meleg ebédet Alcsík és Felcsík térségben, Székelyudvarhely és Keresztúr térségben, Gyergyó vidéken Marosfőtől Háromkútig. Az ellátásban nemcsak az értékjegyre jogosultak – köztük akár hajléktalanok is – részesültek, többen voltak, akik szívesen vásároltak készételt saját zsebből. A szakácsok kitanulmányozták, hogy milyen ételek a kedvencek, és örömmel hallották azt is, hogy a házias étkek mennyisége is megfelelő, van, aki három menüt egész hétre be tud osztani. Ez reális segítség az öregeknek: meg is főzik nekik, haza is viszik, s fizetni sem kell érte.

Az idősek meleg ebédje és az ételek elkészítésében segédkező fogyatékkal élő alkalmazottak munkahelye került most veszélybe, mert az állam nem kívánja folyósítani ezt az összeget. „Nem túlzás azt állítani, hogy ebben az esetben hátrányos helyzetűek segítenek hátrányos helyzetűeknek: idős, egyedül élők ételének elkészítéséhez fogyatékkal élők nyújtanak segítséget… Így volt ez eddig, és folytatódhat akkor is, ha éppen szünetel az állami támogatás” – magyarázta Péter György, a Gyulafehérvári Caritas ágazati igazgatója.

Ha van megrendelés, és fenn lehet tartani a konyhát az aktuális személyzettel, akkor kedvezményes áron egy leves 5 lejbe, egy főétel 10 lejbe kerül. Mihelyt pályázásra nyílik alkalom, ezt az árat is méltányosan lehet csökkenteni. Az ár kedvezményesebbé válhat akkor is, ha támogatók, magánszemélyek vagy cégek vállalják, hogy a napi menü költségeinek egy részét kifizetik. Péter György elképzelhetőnek látná azt is, hogy valaki azt vállalja, hogy egy mélyszegénységben élőnek megveszi egyhavi melegételét. „Száz lejből tíz napra lehet főételt adni Isten nevében. Ismerjük, kik a rászorulók, aki segíteni szeretne, útbaigazítjuk.”

A jótékony kezdeményezéshez hozzá lehet járulni online a Gyulafehérvári Caritas honlapján, a Jakab Antal Ház oldalán, be lehet vinni személyesen a Jakab Antal Tanulmányi Ház recepciójára, vagy az alábbi bankszámlaszámon is lehet adományozni.

Bankszámlaszám:
IBAN: RO33 RNCB 0152 0163 3253 0001
Caritas Alba Iulia Asistență Medicală și Socială
Banca Comercială Română

György Mária Angéla, Gyulafehérvári Caritas