Ferenc pápa találkozott az amerikai elnökkel a Vatikánban

0
1045

Ferenc pápa október 29-én, pénteken délben találkozott az amerikai elnökkel, aki beiktatása óta most először járt a Vatikánban. Joe Biden a G20-csúcsra érkezett Rómába, ahol találkozik az olasz és a francia elnökkel is.

Közel másfél órán át tartott az audiencia Ferenc pápánál, majd a politikus tárgyalt Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsek külügyminiszterrel.

A szentszéki sajtóközlemény szerint a szívélyes hangú megbeszéléseken megvitatták bolygónk megóvásának és gondozásának közös erőfeszítéseit. Áttekintették az egészségügyi helyzetet és a Covid-19 világjárvány elleni küzdelmet. A menekültek témája és a migránsok ellátása mellett kitértek az emberi jogok védelmére, közöttük is a vallásszabadság és a lelkiismereti szabadság jogára. Véleményt cseréltek néhány fontos nemzetközi kérdésben, a G20 római csúcstalálkozó vonatkozásában is, valamint a béke előmozdításának fontosságáról szóltak, amelyet politikai tárgyalások útján kell elérni világszinten.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint az elnök megdicsérte a pápát a klímaváltozás elleni küzdelméért, illetve a pandémia megszűnésében tett erőfeszítéseiért, a vakcinák igazságos elosztása és a globális szintű gazdasági fellendülés révén. Köszönetet mondott a szentatyának, amiért cselekszik a szegények és az éhezők érdekében, a háborúk és az üldözés áldozatai javára.

1930-as miseruhát kapott a pápa ajándékba

A megbeszélés végén átadták egymásnak ajándékaikat. A szentatya A zarándok című kerámiát adományozta az amerikai elnöknek, pápasága dokumentumain, a békevilágnapi üzeneten, és az emberi testvériségről szóló dokumentumon kívül. Biden elnök egy kézzel készített, 1930-as miseruhát hozott ajándékba a pápának.

A Fehér Ház egyben arról tájékoztatott, Ferenc pápa nevében egy téli ruhákból álló adományt juttatnak el karitatív szervezeteknek november 14-én, a szegények világnapján, ezzel köszönve meg a találkozást.  

Joe Biden hivatalos látogatása Európában

Lezárták az utakat, a gyerekek nem mentek iskolába október 29-én, pénteken, hogy biztosítsák az amerikai elnök zavartalan látogatását. A G20 csúcstalálkozót Olaszországban tartják a hétvégén, Joe Biden és felesége a hivatalos program előtt járt audiencián a pápánál. Az amerikai elnök gépe éjjel fél háromkor landolt Róma Fiumicino repülőterén. Délben találkozott Ferenc pápával a Vatikánban. Biden előbb a G20-as országcsoport vezetőinek csúcstalálkozóján vesz részt, tárgyal Mario Draghi olasz kormányfővel, illetve Sergio Mattarella köztársasági elnökkel, valamint szintén Rómában találkozik Emmanuel Macron francia elnökkel is. Biden vasárnap este Skóciába utazik, hogy Glasgow-ban az ENSZ COP26 néven ismert klímakonferenciáján vegyen részt.

A G20 csúcs: klíma és a globális pénzügyi reform

Az amerikai elnök a G20-csúcson egy nagyszabású befektetési tervet ismertet majd, amelyet korábban jóváhagyott a kongresszus többsége, a jóléti intézkedések támogatása, valamint az éghajlatváltozás megállítása érdekében. Az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésében Kína ellenállására számítanak. Xi Jinping kínai elnök nem lesz jelen személyesen a római találkozón, de videóösszeköttetésben fontos beszéddel készül – erősítette meg a külügyminisztérium szóvivője.

A G20-csúcson igyekeznek egyetértésre jutni egy globális pénzügyi reformról, mely a pandémia után egyenlő újraindulást eredményez. További témák: a protekcionizmus elleni küzdelem, valamint a multilaterális kapcsolati rendszer megerősítése. Több, mint ötezer biztonsági ember garantálja Róma-szerte, hogy a csúcstalálkozó rendben folyjon. Sok városban bezártak metróállomásokat, az iskolák pénteken délután négy óráig zárva tartanak. Lezárták a római EUR városnegyedet, ahol a rendezvényt tartják, és a belső országhatárokon visszaállították az ellenőrzést hétfőn 13 óráig.

Gedő Ágnes, Vatican News

Fotó: Vatican Media

MEGOSZTÁS