Lángolj és világíts! Dokumentumfilm a dallasi ciszterci iskoláról

Bemutatták Maksay Ágnes filmjét a Filmtettfeszten

0
3092


Maksay Ágnes dokumentumfilmekkel hívta fel magára a figyelmet, köztük több is egyházi témát dolgoz fel. Márton Áron boldoggá avatásának folyamatát háromrészes, alapos filmben mutatta be, hogy az is értse, hány apró, de fontos lépést kell megtenni, míg majd szentként tisztelhetjük szentéletű püspökünket, aki amúgy a bonyolult egyházi jogi folyamatba nem lát bele. Az a film az ima, a kitartás, a rendíthetetlen hit erejére is figyelmeztet. Maksay Ágnes és alkotói csapata készített dokumentumfilmet a gyulafehérvári székesegyházról és püspöki palotáról. Ők tartották a főegyházmegyei papi továbbképzők egyikét, amely az audiovizuális médiakommunikáció lehetőségeivel való ismerkedésre kínált alkalmat.

2019-ben, a pandémia kitörése előtt sikerült a dallasi ciszterci iskola történetét bemutató, már díjazott filmet elkészíteni, amely egyben a magyar ciszterci lét helyzetképe is. A rendalapító Szent Bernáttól való az iskola, a Dallasi Apátság – Our Lady of Dallas jelmondata: „Ardere et lucere”, „lángolj és világíts!”

Ezt a filmet a nemrég lezárult Filmtettfeszt keretében a kolozsvári, felújított Művész moziban mutatták be, a rendezővel Papp Attila Zsolt beszélgetett a vetítés után.

A 80 perces dokumentumfilm nagyrészt iskolatörténet, egyben egy katolikus nevelési mód, filozófia és gyakorlat bemutatása, amit az amerikai helyszín ellenére a mai erdélyi, magyar katolikus iskolákban is jó lenne ismerni, mert mérvadó gyakorlatot mutat be és rendkívül inspiráló.

Ugyanakkor a film egy része történelmet is mutat, a ciszterci rend magyarországi történetének egy darabját, és a dallasi diákoknak vetített „film a filmben” az 1956-os események előzményeit és történéseit mutatja meg dióhéjban úgy, hogy a rendre vonatkozó következményeit ismeri meg a néző. Úgy kellett mindezt az alkotóknak megformálniuk, hogy a magyar néző számára is érdekes legyen, ugyanakkor az amerikai érdeklődő is megértse az események súlyát, következményeit.

A dallasi apátság és iskola ma is Zirchez tartozik, ezért Marton Bernát atyát ismerjük meg elsőként, ő az összekötő új- és óhaza közt. A 30 métert is fújtatva megtevő 75 éves szerzetes kitartását mi sem mutatja jobban, mint az, hogy folytonos edzéssel rövid idő alatt maratont futott. Ez a példa olyan jelkép, ami bizony mai kereszténynek, mai katolikus iskolásnak, tanárnak szükséges!

Aztán a filmben megszólalnak a ciszterci rend időközben elhunyt nagyjai, köztük Farkasfalvy Dénes, akik a magyarországi helyzet miatt idegenben próbálták a rend körükben kialakított és megélt gyakorlatát, szellemiségét továbbvinni.

Kibontakozik a válasz arra a kérdésre, hogyan lehetett, hogyan lett a kommunizmus kegyetlenségei miatt Amerikába disszidáló magyar szerzetesek létesítette intézmény az Egyesült Államok egyik legkiválóbb iskolája.

A mintát megfontolva, a tanulságokat eltanulva válhatnának erdélyi katolikus iskoláink a legjobbakká és a mostaninál is jobbakká. A filmet mindenképp érdemes megnézni!

A forgatókönyvet írta és rendezte: Maksay Ágnes

Operatőr: Filep Farkas, B kamera: László Loránd

Producer: Lajos Tamás