Üzenet NEKtek! Őszi hétvége Nagyváradon

0
2675
Fotó: erdon.ro

Őszi hétvége az ökumené jegyében címmel kulturális programokkal, prózai előadásokkal és könnyűzenei koncertekkel kiegészített ökumenikus találkozót szervez október 2-án és 3-án a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és az idén százéves Királyhágómelléki Református Egyházkerület más intézményekkel is együttműködve. Ciucur-Losonczi Antonius híradása nyomán tájékoztatjuk portálunk olvasóit az eseményekről.

Az együttműködő egyházi és világi intézmények vezetői szerint ez a példaértékű lelki egység tovább erősíti a határon innen és túl a magyar népet, és az ezt ezer éve megtartó Szent Korona ily módon is teljesítheti a családjainkat és nemzetünket megőrző küldetését.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházában csütörtök délelőtt tartott sajtótájékoztatón Csűry István püspök úgy fogalmazott: nagy szeretettel, szívvel-lélekkel csatlakoznak egy olyan mozgalomhoz, mely nekik is szóló örökérvényű igei üzenetet hordoz. Mióta annak idején Szent István a népét és országát Mária oltalmába ajánlotta, ez az oltalom nem szűnt meg sőt, a 21. században is élő és érezteti a hatását. Üdvözlendő ugyanakkor minden ökumenikus közeledés – a KRE hagyományosan jó kapcsolatot ápol a katolikus püspökséggel, és más felekezetekkel is. Az egyházfő örömének adott hangot amiatt is, hogy a közelmúltban Budapesten szervezték meg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, melynek zárómiséjét Ferenc pápa pontifikálta. Az ökumené jegyében szervezett hétvége annak a kifejezője lehet, ami a misszióslánc egyik szeme, vagyis a bizonyságtételnek arról, hogy az Urat szeretni kell, és hálásak kell lennünk a jótéteményeiért.

Vakon Zsolt, Böcskei László püspök titkára Ferenc pápa Fratelli tutti (Mindnyájan testvérek) kezdetű enciklikájából idézte a felebaráti közeledésről szóló gondolatot. Arra hívta fel a figyelmet: a Szent Koronát ábrázoló virágkocsi küldetése idén tovább erősödött azzal a csodálatos virágkompozícióval, amelyet a NEK köszöntése alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma készített. Az alkotás az egyik legismertebb magyarországi eucharisztikus csodának, a Szent László által alapított bátai bencés apátságban történt vércsodának állít emléket. Ezt a kompozíciót is Esztergomban állították ki legelőször, majd a Debreceni Virágkarneválon való részvétel után folytatta útját Budapestre, ahol a NEK ideje alatt a budavári Nagyboldogasszony (Mátyás)-templom előtt lehetett megcsodálni.

A Pikó Sándor képzőművész és Szabó Erzsébet virágdizájner által tervezett mű tovább folytatja misszióját, és október 2-3-án Nagyváradon, a püspöki palota előtt gyönyörködhetnek benne az érdeklődők. Felirata a kongresszus zsoltár-mottóját idézi: „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7).

Bódor Edit, a debreceni önkormányzat egyházakkal és határon túli közösségekkel való kapcsolattartásért felelős koordinátora, valamint Némethy Norbert, a Borostyán Produkció vezetője is az összefogás és a helytállás fontosságát emelték ki.

A váradi hétvége részletes programjából:

Október 3., vasárnap: 12.30 – Böcskei László megyés püspök, Csűry István püspök és dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkárának köszöntője a virágkocsi előtt. Közreműködnek a Debreceni Népi Együttes táncosai, a Bürkös zenekar és a fruzsikáS együttes; 15 – Királyhágómelléki Református Egyházkerület, díszterem – Heit Lóránd borosgazda borkóstolója; 16 – KRE, díszterem: Szólj be a papnak! – hitéleti interaktív beszélgetés, moderátorok Kiss Márton plébános és Szomor Abigél református lelkész; 18 óra – szentmise Boldog Bogdánffy Szilárd tiszteletére a székesegyházban. Minden rendezvény ingyenes, de amelyik beltérben zajlik, az uniós digitális COVID-igazolással látogatható, a hatályban levő járványügyi intézkedések tiszteletben tartásával.

MEGOSZTÁS