Imádságot, összefogást kér a kolozsvári Szent Mihály-templom plébánosa

0
4072
Fotó: Cziple Hanna Gerda

A Szent Mihály-búcsú végén László Attila kolozsvári főesperes-plébános felhívással fordult a hívekhez. A Szent Mihály-templom nemcsak Kolozsvár, de egész Erdély gyöngyszeme, sorsa meghaladja a kincses város lakóinak érdeklődési körét, úgy gondoljuk, mindannyiunkat, Erdély lakosait érinti, érdekli.

Bő féléve nagy reménnyel voltunk, hogy ma a Szent Mihály-templomban ünnepelhetünk. Aztán azt terveztük, hogy ünneplés még nem, de egy „nyílt nap”, templombejárás lesz. A múlt hét történései okán vasárnap már ezt sem mertem meghirdetni.

Sok meglepetéssel/újdonsággal szembesültünk az elmúlt három hét folyamán, mely megtorpantotta a tervezett haladást. Megtalálták az északi mellékszentélyben a templom 700 éves, középkori oltárát, a Schleynig-kápolnában szintén középkori falakat, sírokat, s más, szakemberek szerint szenzációszámba menő, csak itt látható elemeket, melyek feltárása/bemutatása kötelez, és új kihívások elé állít.

De kihívás elé állított a torony is. Mivel „csak” 200 éves, jobb állapotot reméltünk. A felállványozás után, augusztusban derült ki, hogy sürgős és nagy beavatkozást igényel, csak e hónap elején derült ki, hogy a toronysisakot is teljes egészében cserélni kell…

Mindez megnövekedett költséget is jelent, ami szétfeszíti határainkat. Most hozzátok és általatok minden kolozsvárihoz fordulok: fogjunk össze városunk ikonjáért, gyöngyszeméért! Segítsetek! Nem letudással, alamizsnával, hanem most arra van szükség, hogy áldozatot hozzunk azért, ami a miénk! Mi, mindnyájan, és megszólítva mindenkit, akit csak lehet, áldozatvállalásra kérve. Így hirdetünk gyűjtést a restaurálás folytatására. Hamarosan részletekkel jelentkezünk a médiafelületeken, megmutatva, mi vehető örökbe, mely részlet, fiatorony, keresztrózsa, párkánylevél megmentését vállalhatják fel hívek, baráti társaságok, családok, cégek.

Ennek tudatosítására hirdet plébániánk rajz- és fotópályázatot Az én Szent Mihályom címmel, a templom újranyitására-megáldására készülve. Az alkotások leadási határideje november 10., a díjátadás idejéről és helyszínéről a járványhelyzet függvényében később döntünk, a legsikeresebb pályamunkák kiállításra is kerülnek Szentegyház utcai kiállítótermünkben, továbbá megtekinthető lesz egy virtuális kiállítás is a munkákból összeállítva. Részleteket plakátjainkon, a plébániahivatalban és online felületeinken találnak az érdeklődők.

De nem csak anyagi támogatást kérünk. Az ember, aki részt vesz a teremtés munkálásában, kell testvérnek, társnak. Ezért egy imádságos utat indítunk-hirdetünk meg mától: ima-úton, testvérekként, közösségként érkezzünk meg a lassan, de biztosan készülő templomunkba. Kérlek, társuljatok, imában is fogjunk össze! Nincs ennél hatalmasabb erő! Hozz imáddal is áldozatot!

Közös rózsafüzérek, szentmisék előtt közösségek, szerzetesek által vezetett imaalkalmak, imaórák, előadások szervezése kíséri a következő hónapjainkat. Kövessétek hirdetéseinket, Facebook-oldalunkat és honlapunkat, mindenről részletesen tájékoztatunk! És várunk: szülessen áldás, erő, közösség  utazásunk végére!

László Attila

főesperes-plébános