Az egyházi vezetők a teremtés védelme mellett szólalnak fel

Ferenc pápa, Bartholomaiosz pátriárka és Justin Welby érsek üzenete

0
1435
El kell döntenünk, milyen világot akarunk a jövő nemzedékeire hagyni. Illusztráció: Szász István Szilárd

Először egyesítette hangját Ferenc pápa, Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Justin Welby canterburyi érsek, az anglikán egyház vezetője, hogy sürgős felhívást fogalmazzanak meg a környezeti fenntarthatóság, a szegénység elleni küzdelem és a nemzetközi együttműködés érdekében. Felhívásukat közös üzenetben tették közzé, amely szeptember 7-én jelent meg, szeptember 1-jei dátummal. Ferenc pápa, Bartholomaiosz pátriárka és Justin Welby érsek arra kérik a világ vezetőit, akik novemberben Glasgow-ban, a Cop26-on találkoznak, hogy hozzanak érdemi döntéseket „a bolygó és lakói jövőjének érdekében”.

A világjárvány rádöbbentett bennünket arra, hogy a tetteink hatással vannak másokra, és befolyásolják a holnapot. Az egyházi elöljárók szerint „el kell döntenünk, milyen világot akarunk a jövő nemzedékeire hagyni”. Az életet kell választanunk, idézik Isten szavát: „Válaszd az életet, hogy te is, utódaid is élhessetek” (MTörv 30,19).

Az általuk vezetett egyházak vezetőiként mindenkit arra hívnak, hogy „hitétől és világnézetétől függetlenül igyekezzen meghallani a Föld és a szegények kiáltását, vizsgálja meg saját viselkedését és hozzon érdemi áldozatokat az Istentől kapott Földért”. A környezet pusztulása és az éghajlatváltozás tetteink következménye, ami ellen tenni kell, hogy egy fenntartható világot hozzunk létre. A társadalmi, gazdasági és környezeti fenntarthatósághoz kulcsfontosságú kiindulópontot jelent a gondoskodás fogalma, az „Isten adományaiért való egyéni és kollektív felelősségvállalás”, írják felhívásukban.

Úgy látják, hogy az emberiség a saját jólétére összpontosított eddig, így a hosszú távú felhasználásra szánt javakat a természet kincseivel együtt a rövid távú haszonszerzés céljával elfogyasztotta, figyelmen kívül hagyva a bolygó korlátait, és sokszor nem törődve másokkal sem. „Most, ebben a pillanatban, lehetőségünk van a megbánásra, arra, hogy elszántan megforduljunk és az ellenkező irányba induljunk” – buzdítanak a szemlélet- és életmódváltásra, ami áldozatokat követel.

A jelenlegi éghajlati válság rávilágít arra, hogyan tekintünk Isten teremtésére és hogyan bánunk vele. A biológiai sokféleség csökkenése, a környezet pusztulása és az éghajlatváltozás tetteink következményeként azonban egy másik, mélységes igazságtalansággal is szembesít: „a visszaélések legsúlyosabb következményeit azok szenvedik el, akik a legszegényebbek a földön, akik a legkevésbé felelősek ezekért a következményekért”. A természeti katasztrófák, a szélsőséges időjárás térségeket és életeket tesznek tönkre, ellehetetlenítve a megélhetést, emberek milliói számára okozva konfliktust, sok esetben arra kényszerítve őket, hogy elhagyják lakóhelyüket.

„Bánjuk meg nemzedékünk bűneit! Fiatalabb testvéreink mellett állunk a világ minden táján odaadó imában és elszánt cselekvésben egy olyan jövőért, amely mind jobban megfelel Isten ígéreteinek” – írják felhívásukban az egyházi vezetők. Arra bátorítanak, hogy az emberiségre családként gondoljunk, ha pedig együtt dolgozunk a jövőért, ami a közjóra épül, akkor „egy egészen más világban élhetünk”, amelyben mindenki boldogul. „Ez azonban változtatásokat igényel. Mindannyiunknak, egyénileg, felelősséget kell vállalnunk azért, ahogyan erőforrásainkat felhasználjuk. Ez az út szorosabb együttműködést igényel az összes egyház között a teremtésről való gondoskodás iránti elkötelezettségükben. Közösségekként, egyházakként, városokként és nemzetekként együtt kell irányt váltanunk és felfedeznünk az együttműködés új módjait, hogy lebontsuk a népek közötti megszokott gátakat, felhagyjunk az erőforrásokért való versengéssel és elkezdjünk együttműködni” – mutat irányt a közlemény.

Az államok gazdálkodását irányítókat, a vállalatok vezetőit, a nagyobb felelősséggel rendelkezőket arra szólítják fel, hogy „válasszák az emberközpontú nyereséget; hozzanak rövid távú áldozatokat mindannyiunk jövőjének biztosítása érdekében; váljanak az igazságos és fenntartható gazdaságra való átállás vezetőivé”.

Ez az első alkalom, hogy mindhárom egyházi elöljáró kötelességének érezte, hogy együtt foglalkozzanak a környezeti fenntarthatóság sürgősségével, annak a tartós szegénységre gyakorolt hatásával és a globális együttműködés fontosságával.

A közös üzenet teljes szövegének fordítását a Magyar Kuríron olvashatják.