Megújult a Studia Theologica Transsylvaniensia folyóirat

Új arculat, új szerkesztőbizottság

0
1576

Az egyetlen magyar nyelvű római katolikus teológiai folyóirat Erdélyben, a Studia Theologica Transsylvaniensia, az elmúlt időszakban több szempontból is megújult. A gyulafehérvári Papnevelő Intézet és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának (Pasztorálteológiai Intézet) évente kétszer megjelenő tudományos kiadványát dr. Kerekes László, jelenlegi gyulafehérvári segédpüspök és dr. Marton József 2000-ben alapította. Idéntől a folyóirat megújult szerkesztőbizottsággal és nemzetközi tanácsadó testülettel kezdi meg munkáját, dr. Diósi Dávid főszerkesztő és dr. Bodor Attila társult szerkesztő irányításával.

A periodika lehetőséget biztosít a teológia területén elért kutatási eredmények közlésére, valamint a vele határos tudományterületekkel folytatott interdiszciplináris párbeszédre. A Studia Theologica Transsylvaniensiahoz benyújtott tanulmányokat ezentúl a szerzőtől független, az adott területen járatos szakértő bírál el, anonimitást biztosítva mind a szerző, mind pedig a szakmai bíráló számára (double-blind peer review), ezzel is növelve a folyóirat nemzetközi elismertségét és tudományos megítélését. A kiadvány lehetőséget biztosít továbbá, hogy a fiatal kutatók (mesteri és doktori hallgatók) magas színvonalú kutatási eredményeiket az ún. Műhely-rovatban közölhessék. A Forrás-rovatban pedig az erdélyi egyháztörténelmet érintő, eddig kiadatlan történelmi dokumentumok látnak napvilágot, amelyek elősegítik a további kutatásokat ezen a téren.

A folyóirathoz új honlap (https://www.stthtr.com) társul, ahol az olvasók és a szerzők további információkat szerezhetnek a publikálás folyamatáról, illetve etikai és szakmai feltételeiről. A megjelenő tanulmányok digitális azonosítót, ún. DOI számot is kapnak, amely megkönnyíti az elektronikus adatbázisokban való elérhetőséget. A folyóirat 2008-tól megjelenő számai ingyenes regisztráció után a CEEOL (Central and Eastern European Online Library) nemzetközi adatbázisában szabad hozzáféréssel online is olvashatók.