A kiégés volt a témája az esperesi gyűlésnek

0
1448
A kiégés tünetegyüttese főleg olyan személyek esetében jelentkezhet, akik munkájuk során nagy felelősséget vállalnak. Illusztráció: Unsplash

A burnout- vagy kiégési szindróma volt a témája a csáki plébánia és Filip Dorin Gyula plébános által szeptember 21-én, hétfőn szervezett gyűlésnek, amelyen a dettai és a temesvári esperesi kerületek plébánosai vettek részt. Időszerű a téma, ami híveket és lelkipásztorokat egyaránt érinthet. A gyűlésről a temesvári püspökség sajtóirodájának beszámolóját közöljük.

A pszichológusok általában egyetértenek abban, hogy a kimerülés, kiégés tünetegyüttese főleg olyan személyek esetében jelentkezhet, akik munkájuk során nagy felelősséget vállalnak, illetve gyakran kerülnek kapcsolatba emberekkel: orvosok, pedagógusok, papok vagy éppen a pszichoterapeuták. Ezen az esperesi gyűlésen a témával kapcsolatban egy orvos és egy lelkipásztor tartott előadást.

Abrudan Liliana orvosnő arra hívta fel az egybegyűltek figyelmét, hogy a kiégési szindróma kialakulása hosszú folyamat, amely néhány évig is tarthat. Elsősorban azokat a személyeket érinti, akik hosszú távú munkahelyi stressznek vannak kitéve, akik ambiciózusok, bizonyítani akarásból (bizonyítási kényszerből) vagy szenvedélyből túlteljesítenek a munkahelyükön, gyakran túlóráznak és hanyagolják a magánéletük egyéb területeit. Ugyanakkor ez a tünetegyüttes olyan személyeknél is jelentkezhet, akik hosszú ideig gondoskodnak állandó felügyeletet igénylő beteg családtagjukról.

Miklós Claudiu kolozsvári jezsuita szerzetes a burnout-szindróma mellett a munkamánia állapotáról is beszélt, vagyis arról, mit jelent, ha valaki munkaalkoholista (workaholic), illetve az irgalmas szamaritánus jelenségről, vagyis a túlzott érintettségről, részvételről. A power point-os bemutató végén pedig a kiégéshez kapcsolódó néhány tényezőt és gyakorlati megoldást sorolt fel, például:

Életstílus és az ima hiánya / Napi elmélkedés akiért dolgozol!

Munkahelyi stressz / Kerüld a halogatást!

Maximalizmus / Legyél kreatív és ne hanyagold a hobbid!

Negatív érzelmek / Kérj segítséget: ima és barátság!

Mozgásszegény életmód / Mozgás és sport

Evési kényszer és Junk food / Étkezz egészségesen és főzz gyakran!

Alváshiány / Aludj jól!

Az esperesi gyűlés imával és agapéval zárult.

Forrás: Temesvári Egyházmegye