Húsz év után

Teológiát végzettek találkozója

0
1866

Húszéves találkozót tartott a Római Katolikus Teológia Kar 2001-ben végzett évfolyama, akiknek évfolyamvezető tanára, dr. Holló László is csatlakozott a Szelterszen megtartott találkozó programjaiba.

A közös program helyszínéül Szelterszet választották, ugyanis egyetemistaként ott voltak először nyári táborban 1998-ban, így megfelelő helyszínnek bizonyult az emlékek felelevenítésére. A végzettek örömére jelen volt dr. Holló László egyetemi tanár is, aki beszámolt a Kar elmúlt két évtizedes útjáról, és szentmisét is bemutatott. Elmélkedésében kiemelte, hogy amint az egyház különböző korszakokon át folyamatosan fejlődve végzi küldetését, úgy kell egyre több tapasztalattal a kar végzettjei is felelősségteljesen éljenek a társadalomban.

Az internet által azok is bekapcsolódtak a programba, akik nem tudtak személyesen eljönni, de szerettek volna találkozni a rég nem látott arcokkal. A 38 végezettből kilencen voltak jelen, ketten interneten, ketten levélben kapcsolódtak be.

András Szabolcs, a végzettek egyike kérdésünkre elmondta: az egykori évfolyamtársai közül néhányan külföldre kerültek és más típusú munkát végeznek, a végzettek itthon maradt része teológia- és egyházközeli munkahelyen dolgozik, tanít, míg a többiek a másik szakot tanítják (akkoriban még kétszakos képzést kaptak a teológia szakos diákok) Brassó, Szecsele, Csík és Gyergyó vidékén. Néhányan, köztük András Szabolcs, Molnár Izabella kifejezetten egyházi munkakörben dolgozik: előbbi a kolozsvári BBTE RK Teológia Karának tanára, utóbbi a marosvásárhelyi székhelyű főegyházmegyei pasztorációs iroda munkatársa. Egyikük, a szatmári Mézinger Gabriella szerzetes lett, Magyarországon a Jézus Szíve társaság kötelékében teljesít szolgálatot.

A csodálatos hargitai környezet lehetőséget biztosított a túrázásra, kikapcsolódásra is, viszont az Egyed-Zsigmond Enikő szervezői munkáját dicsérő találkozó nagy részét az emlékek felelevenítése, személyes beszámolók tették ki.

A jelenlévők időt szakítottak a hit és társadalom aktuális kérdéseire is. A találkozót azzal az elhatározással zárták a végzettek, hogy a negyedszázados találkozóra is sort kerítenek a kincses városban.

Fotók: Teológia Alumni