Afganisztáni helyzetkép: felfüggesztették a kiszolgáltatott lakosságot védő szociális tevékenységet

0
1052
Menekül, aki tud. Fotó: Vatican News

Ferenc pápa csatlakozott az egyöntetű aggodalomhoz, amelyet az Afganisztánban kialakult helyzet vált ki. Arra kérte vasárnap a híveket, hogy vele együtt imádkozzanak a béke Istenéhez: szűnjön meg a fegyverek zaja és párbeszéd révén, tárgyalóasztalnál találjanak megoldásra. Az ország megtépázott lakossága, férfiak, nők, idősek és gyerekek, csak ebben az esetben térhetnek vissza otthonukba, hogy békében és biztonságban éljenek, egymás teljes, kölcsönös tiszteletben tartásával.

A tálib integralista milíciák kabuli bevonulása után már látható az Iszlám Emirátus fő irányvonala, miközben az afgán fővárosból ezrével menekülnek nemcsak a nemzetközi diplomáciai képviseletek, hanem az őket segítő afgán személyzet is, noha a tálib vezetés amnesztiát ígért nekik. Teljes a káosz, felelősséget nemzetközi szinten senki nem vállal, így az ország sorsa egyedül a fegyveres tálib harcosoktól és támogatóiktól függ.

Ebben a nehéz helyzetben P. Matteo Salavio olasz rogacionista szerzetes, aki a Kabuli gyermekekért karitatív szervezet elnöke, s mint ilyen éveken át teljesített missziós szolgálatot Kabulban – fontosnak tartja, hogy „valamiképp felvegyék a párbeszéd fonalát a hatalom új képviselőivel és ezáltal tudják tovább folytatni humanitárius tevékenységüket, főként a pandémia ottani fokozottan súlyos jelenlegi helyzetében”. A tálibok kabuli bevonulása egyelőre felfüggesztették az országban a szociális tevékenységet és a humanitárius segítségnyújtást.

A kabuli repülőtér átmeneti lezárása miatt csak súlyosbodott a pánikhangulat: mindenki menekülni akar, a diplomaták és a kiszolgálóik, ezért egyesek még az induló repülőgépekre is felkapaszkodnak, ahogy arról drámai felvételek tanúskodnak. A nemzetközi katonai egységek húszéves afganisztáni jelenléte után napok alatt összeomlott minden és az ország most abba a helyzetbe kerülhet, mint amiben 2001 előtt volt. A tálibok akkor kényszerültek elhagyni a hatalmat, miután az Egyesült Államok a New York-i ikertornyok elleni támadásra adott válaszként elfogták Osama Bin Ladent. Ashraf Ghani afgán államfő vasárnap külföldre menekülésével szabad út nyílt a milicista felkelők előtt, akik el is foglalták az elnöki palotát. A nemzetközi közösség most lázasan keresi annak a lehetőségét, hogy valamilyen kapcsolatot teremtsen az afgán erőkkel a jelenlegi helyzetben.

Matteo Salavio azt hangsúlyozza, hogy a mostani politikai válság éppen akkor robbant ki, amikor a Covid 19 pandémia különösen is sújtja az afgán lakosságot, egyre növekvő számú fertőzöttekkel. A kialakult helyzet miatt Afganisztánban felfüggesztették a kiszolgáltatott lakosságot védő szociális tevékenységet, főként a külföldi szervezeteket, melyek évek óta működnek az országban. Ezek egyike a Kabuli gyermekekért szervezet, amely napközi otthont is működtet nehéz sorsú gyermekek számára.

Matteo Salavio a Vatikáni Rádió munkatársa kérdéseire adott válaszai alább olvashatóak.

Mit remélnek ebben a helyzetben?

Csak remélni tudjuk, hogy a válság ezen kezdeti időszaka után, amelyben csak sötétben tapogatózunk, valami fény is feldereng majd és így mi is folytathatjuk tevékenységünket, amely a fogyatékkal élő gyermekekre összpontosít Kabul városában.

Mit jelent konkréten a Kabuli gyermekekért program?  

2006 óta vagyunk jelen Kabulban, így már 15 éves tapasztalattal rendelkezünk ezen a területen. A program egy olyan egyesület, amely a maga nemében egyedülálló az egyházunk történetében is. 2001-ben született II. Szent János Pál pápa felhívására, aki az akkori drámai események láttán a 2001-es karácsonyi üzenetében így szólt: „Mentsétek meg Kabul gyermekeit!”. Ezt a felhívást egy, a Don Guanella közösségéhez tartozó pap, Giancarlo Pravettoni a szívére vette és megfogadta, hogy megvalósítja ezt a buzdítást. Elhatározását megosztotta különféle szerzetes-közösségekkel, ami után 14 társulat jelezte, hogy készek segíteni. Ekkor azon kezdtünk gondolkodni, hogy mi is lehetne az azonnali válasz Kabul gyermekeinek a megsegítésére, amely azt is remélheti, hogy megvalósul és a jövőjét is valamiképp biztosítani tudjuk. Ezért azt a célt választottuk, hogy a leggyengébb gyermekeket, tehát a fogyatékkal élő gyermekeket segítjük. Így született meg és erősödött az otthonunk 15 év alatt, melyben szellemi fogyatékos, főként Down-kóros gyermekek számára teremtettünk egyfajta előkészítő intézetet a rendes beiskolázáshoz. Az utóbbi időben, a járvány miatt nagyon nehéz évet éltünk át, mert az iskolánkat többször is be kellett zárnunk, majd újra nyithattunk, miként azt utoljára éppen pár hete tettük. Most pedig jött ez az újabb helyzet, ami miatt ismét arra kényszerültünk, hogy bezárjuk az otthonunkat. Mégis reméljük, hogy a helyzet normalizálódása után ismét visszatérhetünk a kicsi betegeinkhez.

Tekintettel a tálibok korábbi kormányzati szerepvállalására, most is kockázatosnak tartja kabuli vállalkozásukat?

Meg kell próbálnunk, hogy meglássuk, a tálibok most hogyan viselkednek, milyen kapcsolatokat alakítanak ki és miként viszonyulnak a különféle társulatokhoz. Úgy tűnik, hogy nem akarják akadályozni a nevelői és oktatói tevékenységet. Az világos, hogy a jelenlegi körülmények közt a párbeszéd nagyon nehéznek tűnik.

Forrás: Vatican News

MEGOSZTÁS