Egyháztörténet és közösségformálás – Győrben és Pannonhalmán rendezték a Fraknói Nyári Akadémiát

0
1211

2021-ben Győr és részben Pannonhalma adott otthont az immár hetedik alkalommal megrendezett Fraknói Nyári Akadémiának. A rendezvény augusztus 6. és 8. között változatos, és a legfrissebb szakmai eredményeket felvonultató programmal, tudományos eszmecserével és pódiumbeszélgetéssel várta az érdeklődőket – tájékoztatott a Magyar Kurír.

A Fraknói Nyári Akadémiára Magyarország számos egyeteméről és külföldről is érkeztek tanulmányaikat folytató hallgatók, fiatal kutatók és professzorok, így az akadémia megvalósította elsődleges célját: összefogta az egyháztörténettel foglalkozó fiatalságot, bevonta őket a tudományos diskurzusba és feltárta előttük a kutatás perspektíváit.

Az akadémia programja igen szerteágazó volt, lefödve a 15–21. századok témáit, így szó esett a késő középkori győri püspökségről, a pozsonyi, nagyszombati és győri jezsuita gimnáziumok diákságának anyakönyvi névtárának feldolgozásáról, az egyházmegyetörténet-írás fontosságáról, a 20. századi élő történelemről is.

A fraknói akadémián a pannonhalmi főapátságban szó esett a levéltár számos értékes okleveléről és pecsétjéről. A konferenciaprogramot aznap Várszegi Asztrik püspök, emeritus főapát kora esti előadása zárta. A zsúfolásig megtelt pannonhalmi teremben megelevenedett az a történelem, amelyet részben az előadó maga is átélt, illetve rendtársak elbeszéléséből, mondhatni első kézből ismerhetett meg. A török időktől indulva a rendszerváltásig beszélt – 20. századi súlyponttal – a pannonhalmi bencés közösség megpróbáltatásairól, újjászületéseiről. Az előadás érdekfeszítő beszélgetéssé alakult át. Ennek során a hallgatóság több érdekes és tanulságos rendtörténeti epizóddal szembesülhetett. Felidéződött a jezsuitákkal, ciszterciekkel, premontreiekkel és más férfi szerzetesrendek tagjaival zsúfolt papi otthon korabeli miliője is.

Augusztus 8-án, vasárnap délelőtt Veres András megyés püspök, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem nagykancellárja celebrált szentmisét a győri székesegyházban, melyet követően személyesen köszöntötte a székvárosában megrendezett VII. Fraknói Nyári Akadémia résztvevőit. A záróprogram a Szent László-látogatóközpont és az egyházmegyei levéltár felkeresése volt.

Fotó: Kanász Viktor, Oláh Róbert, Sági György

Magyar Kurír