Testi-lelki töltekezés a bibliatársulattal

0
1554

A Katolikus Magyar Bibliatársulat (KMB) tábort tartott július 22−25. között Gyimesfelsőlokon felnőttek számára. A táborba, ahol lehetőség volt a testi-lelki töltekezésre, a következő városokból jöttek résztvevők: Marosvásárhely, Udvarhely, Balázsfalva, Gyulafehérvár, Kolozsvár, Brassó, Nagyvárad. Az eseményről Horn Ana Daniela nagyváradi résztvevő számol be, aki már húsz éve családjával együtt szívesen vesz részt a KMB-táborban az érdekes előadások, interaktív műhelymunkák, a közösség és a szép környezet miatt.

A szervezők szem előtt tartották a testi-lelki töltekezést. A lelki táplálékot az érdekes előadások, műhelymunkák, beszélgetések és a napi szentmisék biztosították, a finom és bőséges ételt pedig a Fatányéros vendéglő szállította. A táborozók szállása a Caritas-házban és egy közeli panzió tájházjellegű szép, kényelmes épületeiben volt.

Első nap érdekes bemutatkozással kezdődött, amit egy rövid bevezető követett a kispróféták könyveihez dr. Oláh Zoltán előadásában. A délutáni előadás Ózeás próféta könyvéről szólt, arról, hogyan jeleníti meg a próféta élete Isten üzenetét a néphez. Először jelenik meg az a gondolat a Bibliában, hogy Isten úgy szereti a népét, mint vőlegény a menyasszonyt: „Ezért majd magamhoz édesgetem, kiviszem a pusztába, s a szívére beszélek. Eljegyezlek magamnak örökre, eljegyezlek igazsággal, törvénnyel, jósággal és szeretettel” (Óz 2,16−21). A csoportbeszélgetésen kifejtettük Isten irántuk való végtelen szeretetét, és válaszoltunk a témával kapcsolatos kérdésekre. Este a helyiekkel együtt szentmisén vettünk részt a templomban.

Érdekes előadás volt a második nap is Ámosz próféta könyvéről. A csoportbeszélgetésben kifejtettük, hogyan érint ma minket a társadalmi igazságosság és a szociális érzékenység, mit tehetünk mi, hogy a környezetünkben élőket konkrétan segítsük.
Péntek délután a Bagolyvárhoz kirándultunk, este pedig szentségimádáson vetünk részt.

Szombaton Jónás próféta könyvéről hallottunk előadást. Láttuk, hogy a próféta akarata ellenére is sikeres volt a küldetésében, és arról beszélgettünk, mit jelent számunkra Isten útján, az ő akarata szerint élni, és hogyan segíthetünk környezetünkben élőkön, azokon, akik másképp gondolkodnak, mint mi. Délután Hidegségben a Jávárdi-vízeséshez kirándultunk, aztán szentmisén vetünk részt a kápolnában. Este hangulatos színes est volt, eljátszottuk, megénekeltünk azokat a szentírási részeket, amik megérintettek. Este pedig a tábortűznél népdalokat énekeltünk.
Vasárnap kiértékelést tartottunk és szentmise volt a Szent András-plébániatemplomban.

Már húsz éve családommal veszek részt a KMB-táborban Nagyváradról, az érdekes előadások, interaktív műhelymunkák, a közösség és szép természeti környezet miatt. Nagyon szépen köszönöm a szervezők munkáját! Isten áldása kísérje életüket!

Horn Ana Daniela