Párbeszéd a mélyszegénységben élők felzárkóztatásáról

0
1743

Egyhetes erdélyi körútjuk utolsó állomásaként, július 30-án, pénteken a nagyváradi Caritas Catolica segélyszervezethez is ellátogatott Magyarországról Szakács Ferenc Sándor, a Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Helyettes Államtitkárság egyházi és civil ügyekért felelős koordinátora, valamint Rácz Tibor, a Nemzetpolitikai Államtitkárság kabinetjének referense. Látogatásuk során a mélyszegénységben élő magyar közösségek helyzetét mérték fel, valamint kapcsolatkialakítás céljából párbeszédet folytattak azokkal az egyházi és civil szervezetekkel, amelyek ezeknek a közösségeknek a megsegítésén dolgoznak.

A Nagyváradi Egyházmegyéhez tartozó közösségekben Kiss Márton éradonyi plébános, az ifjúsági programok és a cigánypasztoráció tevékeny szervezője kalauzolta el a delegációt. A Caritas Catolica nagyváradi székhelyén Dunai József ügyvezető igazgató ismertette a segélyszervezet tevékenységét, majd az együttműködési lehetőségekről tárgyalt a magyar küldöttség tagjaival.

„Látogatásunk célja – amely már néhány évre visszanyúlik –, hogy a Kárpát-medencét feltérképezzük és egy olyan hálózatot hozzunk létre, amely hatékonyan tud küzdeni a nyomor és a szegénység ellen. A legfontosabb feladat, hogy meggátoljuk a nyomor újratermelődését, ezért egy olyan koncepciót kellett létrehoznunk, amely a gyermekek köré építve tud jövőt és megélhetést biztosítani, a fogantatástól a foglalkoztatásig tartó ívben tudjuk a fiatalokat egy élhetőbb jövőbe beépíteni” – nyilatkozta Szakács Ferenc Sándor, a Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Helyettes Államtitkárság egyházi és civil ügyekért felelős koordinátora.

„Nagyon jó látni azt, hogy jó emberek mindenhol vannak. Ez fontos, mert a társadalom csak akkor lesz működőképes, ha a nyomor újratermelődését megakadályozzuk. Hasonló találkozások alkalmával sok mindent el lehet érni, hiszen mind az egyházi, mind a civil szervezetek, amelyek a felzárkóztatásban aktív szerepet vállalnak, valamint az egyetemi kutatók és a politikai döntéshozók különböző fórumokon való találkozása és egymás megfigyelése adhat számtalan jó megoldást” – tette hozzá Szakács Ferenc Sándor.

Szombati-Gille Tamás