Századokon és országokon ívelt át a Csíkszeredai Régizene Fesztivál zenei utazása

0
1655
Ars pro Toto. Fotó: Ádám Gyula

Élményekkel, nagyszerű találkozásokkal és lelki, szellemi feltöltődéssel zárult az idei Csíkszeredai Régizene Fesztivál zenei utazása. Vasárnap, július 18-án véget ért a kilenc napot felölelő, ám mégis századokon és országokon átívelő utazás, amelyre hazai és külföldi meghívottak vitték magukkal a lelkes közönséget. A szervezők beszámolóját adjuk közre.

Rendkívüli boldogság számunkra, hogy színvonalas, jó hangulatú volt az idei fesztivál, és örömünket leljük a fellépők, a közönség visszajelzéseiben. A neves fellépők és közreműködők jelenléte meghatározó a fesztivál életében, emellett az esemény sikerességét, mint minden évben, a közösség lelki és erkölcsi támogató erejével, kitüntető és értő figyelmével mérhetjük.

Köszönjük a feledhetetlen zenei élményt a fellépő együtteseknek: Renaissance (RS), Kájoni Consort (RO),  Miquèu Montanaro (FR) és Musica Historica (MO), Erdal şalikoğlu (TR) , Jiří Havrlant (CZ), Fonte di Gioia (RO), XVIII-21, Le Baroque Nomade (FR, RO), Madrigal – Marin Constantin Nemzeti Kamarakórus (RO), Caius Hera (RO), Carmina Renascentia (RO), Codex (RO), Ars pro Toto (RO) és Barokk Fesztiválzenekar (RO).

A Csíkszeredai Régizene Fesztivál az esztendő top eseménye a régizene művelői és meghatározó személyiségei számára. Az év találkozása ez, közös próbákkal, fellépésekkel, egymásra figyeléssel. Itt találkoznak és eszmét cserélnek, tanulnak egymástól helyi és nemzetközi művészek, jó barátok, régi ismerősök és régizene-rajongók. Jólesően nyugtáztuk ez évben, hogy a fesztivál régi közönsége mellett milyen sok fiatalt meghódított a historikus előadásmód. A megújulás nagyban köszönhető a Nyári Egyetem működésének, amelynek 2008 óta közel ezer résztvevője volt. Éltünk az online közvetítés lehetőségével is, így a Madrigál kórus és a Zene-híd nemzetközi konferencia élő közvetítése révén több emberhez eljutottunk.

Velünk tartott a jó idő, így négy ragyogó estén tudtunk örvendeni a szabadtéri koncerteknek a csíkszeredai Mikó-vár hangulatos udvarán.

Idén hat országból, 178 művész előadásában és közreműködésében, kilenc napon át hat helyszínen, tizenöt koncertet hallhatott a közönség. A Zene-híd nemzetközi konferencián két szakmai előadáson és két könyvbemutatón vehettek részt az érdeklődők, és nem maradt el a reneszánsz gyermeknap sem, amely zenével, tánccal, harcászati bemutatóval és kézműveskedéssel szintén időutazásra hívta a kicsiket és nagyokat.

A Régizenei Nyári Egyetem hallgatói motivált és szorgalmas diákok voltak, akik napi többórás kurzust követően is gyakoroltak. A mesterkurzusok július 11–16. között öt napon keresztül a Márton Áron Főgimnázium osztálytermeiben és a Millenniumi templomban zajlottak. A mesterkurzusokon a régizenei repertoár széles skáláján belül korábbi évekhez hasonlóan nagy hangsúlyt fektettünk a helyi vonatkozású zenei örökség népszerűsítésére, külön kurzus foglalkozott a magyar vonatkozású világi énekekkel. Számokban összegezve: hat mesterkurzus, hat oktató, öt közreműködő kísérő és fordító, 48 résztvevő, amelyből öt passzív hallgató. A hallgatók mesterkurzusokon szerzett tudását két gálahangversenyen követhette a közönség.

A koncerteken résztvevők nagy száma és visszajelzései alapján tudjuk, hogy a hallgatóság tisztában van azzal, mekkora érték, hogy szimbolikus összegért cserében olyan kulturális és zenei élményben lehet részük itthon, amely a világon bárhol megállná a helyét. Ebben kiemelt szerepe van Hargita Megye Tanácsának és Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának, továbbá minden partnerünk támogatásának, amely azt bizonyítja: a döntéshozók világosan látják, hogy egy térség lakóinak jólléte a kulturális kínálat színvonalától is függ.

A fesztivál négy évtizedes múltja alatt nagyon sokat kapott a közönségtől. Mi, szervezők azt gondoljuk, hogy ez a támogatás a közösség felé úgy fordítható vissza, ha támogatjuk a fiatal zenei tehetségeket. Így Régizenei Ösztöndíj Alapot létesítettünk a koncert- és mecénásjegyek eladásából származó bevételekből. Az ebből befolyó összeget régizenei pályára készülő középiskolás, egyetemista és pályakezdő fiatalok tehetséggondozására fordítjuk egy nyilvános pályáztatás formájában.

A szervezőcsapat, a Hargita Megyei Kulturális Központ munkaközössége nevében hálásak vagyunk a támogatók, a média képviselői, a partnerek és különféle szolgáltatók, a fellépők, oktatók, hallgatók, kísérők és fordítók, gyakornokok, önkéntesek, továbbá a közönség irányába, akik mindannyian hozzájárultak a fesztivál sikeréhez. Találkozunk jövőben, július 9–17. között!

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ menedzsere

Filip Ignác, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál művészeti igazgatója

Fazakas Gabriella, a Csíkszeredai Régizene Fesztivál programfelelőse