Kiválasztották az Eucharisztikus Kongresszus süteményét

0
2194
Fotók: Ambrus Marcsi, Magyar Kurír

Bibliai alapanyagok ihlette sütemény született, amelyet szeptemberben a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus idején mindenki megkóstolhat. A magyar cukrászok az 1938-as katolikus világeseményhez hasonlóan ismét bekapcsolódtak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészületeibe. A versenyzőknek olyan alapanyagokból kellett megálmodni és elkészíteni a süteményt, melyek a Bibliában is megjelennek. A győztes alkotásban a narancsos ízvilág mellett megjelenik a mandula, a füge, a datolya, a szilva, a sárgabarack és a méz is.

A katolikus világesemény tiszteletére a Magyar Cukrász Ipartestület Vojtek Éva ötletgazda kezdeményezésére pályázatot hirdetett a kongresszus süteményének megalkotására. A verseny kiírását hosszas egyeztetések előzték meg, amelybe a szakmai testület bevonta Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érseket is. Ő egyházi szempontok meghatározásával segítette a verseny előkészítését.

A pályázóknak számos kritérium szerint kellett a süteményüket megtervezni, összeállítani. Az egyik legfőbb ezek közül az volt, hogy a termék jellegzetes, meghatározó ízének kialakításában olyan alapanyagokat használjanak a cukrászok, amelyek a Bibliában is megjelennek: például a füge, a datolya, a gránátalma, a szeder, a mandula, a dió, a pisztácia, a bab vagy az olívaolaj. A tervezés során ügyelniük kellett a szakembereknek arra is, hogy alkotásuk a rendezvény jellege miatt egyenként csomagolható és hűtés nélkül is tárolható legyen.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus részéről Fábry Kornél főtitkár követte figyelemmel a pályázatot, és részt vett a zsűri munkájában is. 
Mindegyik termék másféleképpen közelítette meg a témát, így még nehezebb volt a döntés – összegezte Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke.

A nyertes sütemény végül Karl Zsolt cukrászmester műve lett: egy falat mennyország. A zsűri értékelése szerint Karl Zsolt jól ötvözte termékében a magyar cukrászhagyományokat a Bibliában is megjelenő alapanyagokkal. A pozsonyi tésztába csomagolt, gazdag, gyümölcsös töltelékkel készült sütemény minden kritériumnak megfelelt, és a bírálók véleménye szerint jól be tudja mutatni a magyar cukrászati hagyományokat a külföldről érkező vendégek számára is. A győztes alkotásban a narancsos ízvilág mellett megjelenik a mandula, a füge, a datolya, a szilva, a sárgabarack és a méz is.

A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésével a kongresszus nyitómiséjén közel 1300 elsőáldozó gyermek fogja megkapni a „NEK-süteményt”.

A Magyar Cukrász Ipartestület elnöke ismertette, a pályázat egyik célja az volt, hogy kifejezzék tiszteletüket a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus iránt, de nem titkolt reményük, hogy a győztes sütemény hosszú éveken keresztül megtalálható lesz majd a magyar cukrászdák választékában.

Forrás: Magyar Kurír, NEK