Ferenc pápa filmarchívumot szeretne a Vatikánban

0
2483
Ferenc pápa Wim Wenders filmrendezővel

Ferenc pápa szeretne egy filmarchívumot létrehozni a Vatikánban. Az egyházfő erről egy hamarosan megjelenő interjúkötetben beszélt, adta hírül a Színház Online az Il Messaggero című újságban közölt részleteket alapján.

Ferenc pápa elmondta, az audiovizuális örökség egy olyan médiakönyvtárát képzeli el, amely „magas vallási, művészeti és emberi színvonalat” képvisel. A filmarchívumot elképzelése szerint az Apostoli Könyvtár és Levéltár mellett lehetne felállítani.

Ferenc pápa felidézte, hogy szülei nevelték, tanították a művészetek szeretetére, gyakran vitték őt moziba is a testvéreivel. Tíz-tizenkét éves korára Anna Magnani és Aldo Fabrizi minden filmjét látta már, és ezek közül különösen Roberto Rosselini Róma, a nyílt város című alkotása tetszett neki.

 „Az olasz neorealizmus alkotójaként kortársaival különösen intenzíven közvetítette  a második világháború tragédiáját. Ezek a filmek nyitották fel a szemünket a valóság új szemléletére” – mondta el a pápa a Lo sguardo: Porta del cuore (A tekintet: A szív ajtaja) című könyvben, amit az olasz katolikus pap, egyetemi tanár Dario Vigano jegyez.

A pápa kiemelte Vittorio de Sica 1944-ben bemutatott, A gyermekek figyelnek bennünket című filmjét. De mint mondta, Federico Fellini filmjeit is csodálja, aki alkotásaiban a hátrahagyott emberek életére tudott összpontosítani. Elárulta: Fellinitől az 1954-es Országúton a legkedvesebb filmje, amelyben számos utalás van Assisi Szent Ferencre is.

MEGOSZTÁS