Sport és hit

A tokiói olimpiára készülve

0
1653

A 2020. évi nyári olimpiai játékok (hivatalos néven a XXXII. nyári olimpiai játékok) július 23-án kezdődnek Tokióban. A nemzetközi sporteseményt a világjárvány miatt tavalyról idénre halasztottak. Hivatalosan ez a 32. újkori olimpia, noha csak a 29. Ez úgy lehetséges, hogy a sorszámozásban az elmaradt versenyek is megrendezettnek számítanak. Ténylegesen tehát Tokióban a 29., hivatalos számozás szerint a 32. kezdődik rövidesen Japánban.

A tokiói ötkarikás játékok kezdete előtt tíz nappal nyitották meg hivatalosan az olimpiai falut, adta hírül az MTI. A 44 hektáron felépített 21 épületben várhatóan 18 ezer sportoló, edző, sportvezető lakik majd a játékok alatt. A korábbi olimpiáktól eltérő légkör várja a versenyzőket, be kell tartaniuk egymástól a kétméteres távolságot, viselniük kell a maszkot, az étteremben egyedül étkezhetnek, az edzőteremben plexifallal választották el egymástól a gépeket, alkoholt nem vihetnek a szobájukba. Minden sportoló a versenyfellépése előtt öt nappal költözhet be a faluba, két nappal utána el kell hagynia azt. Az olimpiai falu augusztus 22-ig lesz nyitva. A 2019 decemberében átadott, 68 ezer férőhelyes Olimpiai Stadionban javában készülnek az ünnepségre, bár a nyitógála is másképp zajlik majd, mint másutt, máskor. Erről a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, Vékássy Bálint az Infostart.hu-nak elmondta: „A bevonuláson részt vevő versenyzőknek a stadionon kívül két-, belül pedig egyméteres távolságot kell tartaniuk egymástól, és végig maszkot kell viselniük”, ezért azt sem tudta megmondani, hány magyar vesz részt az ünnepségen, mert a sportolók maguk dönthetik el, hogy ilyen körülmények között jelen kívánnak-e lenni az eseményen.

Az olimpiai előkészület jegyében az Aleteia portál hét olyan ismert amerikai sportolót mutat be, akik a fizikai felkészülés mellett hitükre alapozva imával is készülnek a tokiói megmérettetésre. Készüljünk most mi is velük.

Ezek a sportolók meg vannak győződve arról, hogy a fizikai forma mellett a hitnek is szerepe van teljesítményükben. Minderről szívesen nyilatkoznak is, vallásos hitükről gyakran beszélnek követőikkel, a sajtóval (képeink illusztrációk, forrás: Pixabay).

Simone Biles: rekorddöntő teljesítménye milliókat inspirált. A tornász a versenyekre mindig magával viszi rózsafüzérét, néha a védőszentje, Szent Sebestyén kis szobrát is, és gyakorlatai sikeréért imádkozni szokott, az ima erejére egész felkészülése során támaszkodik.

Katie Ledecky: ismert és népszerű úszó, sokszor és szívesen beszél katolikus hitéről és arról, hogyan segíti ez életútján. A hit segít neki élete minden mozzanatát, a sportot is a helyén kezelni. „Verseny előtt elmondok egy-két imát. Az Üdvözlégy nagyon szép imádság, engem mindig megnyugtat.”

Allyson Felix: lelkész leánya, aki számára a hit adja a sportban is a motivációt. „Határozottan úgy érzem, Isten egy nagy ajándékot bízott rám, megáldott vele, és nekem legjobban kell élnem a képességeimmel.”

Caeleb Dressel: az úszó kedvenc bibliai idézete Izajás könyvéből való: „de akik az Úrban bíznak, új erőre kapnak, szárnyra kelnek, mint a sasok” (Iz 40,31). Vallja: „nemcsak azért sportolok, hogy jó időket teljesítsek, hanem hogy inspiráljam az embereket, megmutassam nekik, én hol, miben találtam meg az Istentől nekem adott boldogságot”.

Sydney McLaughlin: miután nemrégiben világrekordot állított be a 400 méteres futás elődöntőiben, arról nyilatkozott, mekkora szerepet játszik sportteljesítményében a hit: „A legnagyobb különbség az idén a hitem terén van, bízom Istenben, bízom az egész folyamatban, tudom, hogy Isten irányít mindent. Ha a magam részéről beleadok mindent, elvégzem a munkát, Isten keresztülvezet az egészen. Én ezen a ponton nem is tehetek többet, mint dicsőíteni őt.”

Cat Osterman: katolikusként nevelkedett, de csak felnőtt korában kezdett a hit dolgaira figyelni. Mára elkötelezett ketesztény, reméli, hogy sikerül másokat is, akik nyitottak, erre az útra hívni személyes példája által. „Rájöttem, nem érdekel, kit bánt, kit zavar. Ha az én hitem téged bánt, zavar, nem én leszek az, aki hatást gyakorol a te életedre” — vallja a softball játékos, csapata legtapasztaltabb tagja.

Grace McCallum: a fiatal tornász biztos benne, hogy bőröndjében ott van minden, ami fontos: helyet kapott a csomagban ugyanis egy rózsafüzér és a nagymamájától kapott kereszt. Hite és szurkolóinak az imái fontosak számára. „Amikor nehéz napom van a tornateremben vagy versenyen, eszembe jut, hogy a tehetségem Istentől származik. Ezért használnom kell, nem vesztegethetem el.”

Angolból fordította és összeállította Bodó Márta

MEGOSZTÁS