A pápa imádkozik a németországi áradások áldozataiért

0
1944
Áradás Németországban. Fotó: Vatican News

Ferenc pápa pénteken táviratot küldött Steinmeier német elnöknek. Osztozik mindazok fájdalmában, akik elvesztették szeretteiket, vagy keresik az eltűnt hozzátartozókat. Az utóbbi idők legsúlyosabb áradása pusztít Németországban és Belgiumban, az özönvíz eddig 70 ember halálát okozta, 1300-at pedig eltűntként tartanak nyilván. A heves esőzés kedden kezdődött, a Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartományban egész városokat öntött el a csapadék.

Ferenc pápa Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával táviratot küldött a német szövetségi elnöknek, Franz-Walter Steinmeiernek. A szentatyát megdöbbentette a térségben előállt katasztrófahelyzet. Imáiban megemlékezik az elhunytakról és őszinte részvétét fejezi ki az áldozatok hozzátartozóinak. Imádkozik az eltűntekért, a sebesültekért, illetve mindazokért, akik anyagi károkat szenvedtek a természeti csapás miatt. Isten segítségéért és oltalmáért fohászkodik, majd lelki közelségéről biztosítja a mentésben résztvevőket.

A legtöbb halálos áldozatot Németországban követelte az ítéletidő, Belgiumban tizenegy elhunytról tudni. Az évtizedek óta nem látott esőzést a klímaváltozással magyarázzák a szakértők, akik szerint pénteken újabb csapadékzóna érkezik, így a vízszint még tovább emelkedhet.

A mentési munkálatokat Németországban több száz katona segíti. Sok helyen az összerogyott épületek tetejére menekültek az emberek, őket helikopterekkel igyekeznek elhozni. Angela Merkel kancellár az Egyesült Államokban szerzett tudomást az ítéletidőről, amelyet katasztrófának nevezett, és megígérte, hogy minden lehetőt megtesznek a mentésért és a károk elhárításáért. A dél-hollandiai Maastricht városa felszólította mintegy tízezer polgárát, hogy hagyja el otthonát, és keressen védelmet az árvíz elől. A hollandiai Limburg tartományban fekvő Maastricht több városrészét kiürítik – jelentették be a helyi hatóságok. Azt mondták, hogy a Maas folyó várhatóan lakott területeket fog elárasztani. Roermondban szintén evakuáltak városrészeket, több száz embernek kellett elhagynia otthonát.

Forrás: Vatican News