Beteg voltam és meglátogattatok. Ferenc pápa Úrangyala imája a Gemelli-klinikán

0
1614

„Örülök, hogy meg tudom tartani vasárnapi találkozónkat az Úrangyala alkalmából innen, a Gemelli-klinikáról is. Mindnyájatoknak köszönetet mondok: éreztem közelségeteket és imáitok támaszát. Szívből köszönöm!” — kezdte beszédét Ferenc pápa.

Utalt a tizenötödik évközi vasárnap evangéliumi szakaszára, amely elbeszéli, hogy Jézus tanítványai, akiket ő küldött szét, „olajjal megkenve sok beteget gyógyítottak meg” (Mk 6,13). Ez az „olaj” eszünkbe juttatja a betegek kenetének a szentségét, amely támaszt nyújt a léleknek és a testnek. De ez az „olaj” egyben a beteget ápoló személy részéről a meghallgatást, a közelséget, a gondoskodást, a gyöngédséget is jelenti: olyan, mint egy simogatás, amely enyhíti a fájdalmat és felüdít. Előbb-utóbb mindnyájunknak szüksége van a közelség és a gyöngédség „kenetére” és mindnyájan ajándékozhatjuk ezt valakinek, egy látogatással, egy telefonhívással, egy kinyújtott kézzel afelé, akinek segítségre van szüksége – mondta Ferenc pápa, majd emlékeztetett Máté evangéliumának 25. fejezetére, miszerint az utolsó ítéletkor azt is számonkérik tőlünk, hogy meglátogattuk-e a betegeket.

A kórházi ápolás napjaiban a pápa ismételten megtapasztalta, mennyire fontos egy jó egészségügyi szolgáltatás, amely mindenki számára elérhető, Olaszországban és más országokban. „Ingyenes egészségügyi ellátás, amely jó és mindenki számára elérhető szolgáltatást biztosít. Nem szabad elveszítenünk ezt az értékes jót. Meg kell tartanunk! És ezért mindenkinek el kell köteleznie magát, mert mindenkinek szüksége van rá és mindenki hozzájárulását igényli” – mondta nyomatékkal a pápa. Utalt rá, hogy az egyházban is előfordul, hogy valamelyik egészségügyi intézmény rossz igazgatás miatt gazdaságilag nem működik jól és az  az első gondolat az, hogy el kell adni. De az egyháznak nem az a hivatása, hogy pénze legyen, hanem az, hogy szolgáljon és a szolgáltatás mindig ingyenes – hangsúlyozta a pápa, majd hozzátette: „Ne feledjétek el: meg kell menteni az ingyenes intézményeket”.

A pápa végül elismerését és bátorítását fejezte ki az orvosoknak és minden egészségügyi dolgozónak, a Gemelli-kórház és más kórházak személyzetének. Nagyon sokat dolgoznak! — állapította meg, majd ezekkel a szavakkal fordult a hívekhez: „Imádkozzunk minden betegért. Itt vannak beteg gyermekek, barátaink. Miért szenvednek a gyermekek? – ez olyan kérdés, amely megérinti a szívünket. Kísérjük el őket az imával és imádkozzunk minden betegért, különösen azokért, akik nehezebb helyzetben vannak: senki se maradjon egyedül, mindenki juthasson hozzá a meghallgatás, a közelség és az ápolás kenetéhez. Kérjük ezt Mária, a mi édesanyánk, a betegek egészsége közbenjárására”.

Forrás: Vatican News