Ferenc pápa elítéli Haiti elnökének meggyilkolását

0
1131
Moise elnököt ábrázoló falfestmény Haitin. Fotó: Vatican News

Államtitkára aláírásával a pápa táviratot küldött a karibi ország nunciusának. Hagyjanak föl az erőszakkal, mert az nem oldja meg a válságot és a konfliktusokat – figyelmeztet. Imádkozik az elnök lelki üdvéért, és megsebesült felesége gyógyulásáért.

Meggondolatlan gyilkosságnak nevezte táviratában a pápa a Jovenel Moise, Haiti elnöke elleni merényletet, amelyet Porte au Prince-beli otthonában hajtottak végre ellene keddről szerdára virradó éjszaka. Pietro Parolin bíboros államtitkár aláírásával a pápa táviratban fejezte ki részvétét Francisco Escalante Molina érsek apostoli nunciusnak. A szentatya elítéli az erőszak minden formáját, amelyet a válság és a konfliktusok megoldására használnak.

Az üzenetben a kórházi kezelés alatt álló pápa részvétet nyilvánít a haiti népnek, valamint Martine Moise-nek, az elnök feleségének, aki súlyosan megsérült a támadásban. A kezdeti hírek szerint halálos sebet kapott, amit aztán megcáfoltak. A Dominikai Köztársaság haiti nagykövete szerint az elnök feleségét repülővel Miamiba szállították, és a Jackson Memorial kórházban ápolják. A pápa Isten oltalmába ajánlja a first lady életét, és az Atya irgalmát kéri az elhunyt lelki üdvéért.

A szentatya szomorúságának ad hangot a tragikusan véres epizód miatt, ami Haiti történelmét tovább súlyosbítja az erőszak, megszállások, államcsínyek, megtorlás és zavargások sorában. Mindezek társadalmi, politikai és gazdasági bizonytalanságot eredményeztek, amit a 2010-es katasztrofális földrengés tovább nehezített. Ferenc pápa testvéri harmóniára épülő, szolidáris és virágzó jövőt kíván a szeretett haiti népnek. Távirata végén bőséges isteni áldást kér Haitire és minden lakójára.

Forrás: Gedő Ágnes/Vatican News