Sportcsarnokot avattak Gyimesközéplokon

0
2879

Felépült a Márton Áron Sportcsarnok Gyimesközéplokon. Ebből az alkalomból hálaadó szentmisét celebrált Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye érseke a gyimesközéploki templomban déli 12 órától. Csúcs Mária riportja az eseményről

A templomi szertartás elején elhangzott: az építést már 2017-ben elkezdték, 2016-ban az akkori plébános, Bodó György ötlete nyomán. 2018-ban a plébános halála után a munkálatok leálltak, s csak 2019-ben folytatták, Málnási Demeter plébános segítségével. A munkálatokat tavaly fejezték be, így kerülhetett sor most az ünnepélyes avatóra.

Kovács Gergely érsek celebrálta az ünnepi szentmisét, amelynek keretében köszöntötték a helybéli 18 éveseket is. Málnási Demeter plébános elmondta: első lépésként 100 millió forintot nyertek el pályázat keretében a BGA-tól, majd Soltész Miklós államtitkár segítségét kérték. A vállalkozás egészét Márton Áron püspök oltalmába ajánlották.

Málnási Demeter plébános azt is elmondta, a névadás által emléket állítanak Márton Áronnnak, a csíksomlyói búcsúra való bevonulásának, amikor a gyimesiek védték meg a püspököt a letartóztatástól. Márton Áron püspök égi pártfogásába vette az egész tervet és segített, hogy sikerüljön elkészíteni az épületet, összefogásra buzdította a község lakóit.

A szertartást követően beszédet mondott Soltész Miklós, a magyar miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Elmondta: megéri a fáradtságot idejönni, látni az itt élők hűségét nemzethez, nyelvhez. Kifejtette: a névválasztás fontos, elevenen őrzi annak emlékét, hogy püspöküket, ha kellett, testükkel védték elődeik. Mindez felemelő, hatalmas örökség, amit elevenen kell őrizni. Akkor tudnak megmaradni, ha megtartják kereszténységüket, hüségesek maradnak a nemzethez, nyelvükhöz, mondta Soltész Miklós államtitkár.

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke a 18 éveseket köszöntötte és biztatta helytállásra. A rendezvényen részt vett Lukács Bence Ákos, Magyarország csíkszeredai konzulátusának vezető konzulja.

A beszédek után a résztvevők a templomból átsétáltak az1360 négyzetméteres sportcsarnokba, amely a magyar kormány támogatásával épült meg. A magyar kormány 250 millió forinttal támogatta a gyimesközéploki sportlétesítmény építését, amelynek tervezője Bálint Csongor.

Kovács Gergely érsek megáldotta az épületet és használóit.