Közzétették a vatikáni pénzintézet 2020-as mérlegét

0
792
IOR, a Vatikán pénzintézete. Fotó: Vatican News

Kilencedik éve publikálja a Vatikán pénzintézete (IOR) éves belső mérlegét, amelyet idén április 27-én fogadtak el. A nyereség elosztása így történik: 75 százalék a szentatyának és vatikáni intézményeknek juttatnak, 25 százalékot az alaptőke növelésére fordítják és támogatják a katolikus egyház küldetését hosszú távon.

A dokumentumot a bíborosi bizottság elé terjesztették az alapszabálynak megfelelően. Ebből kitűnik a pénzügyi adatok stabilitása és magas színvonala (az alaptőke és a likviditás szintjén), valamint a legszigorúbb nemzetközi normáknak való megfelelése. Ferenc pápa szándéka szerint a bíborosi bizottság jóváhagyta a nyereség elosztását. 75 százalékot a szentatyának vagy egyéb intézményeknek juttatnak, míg a fennmaradó 25 százalékot az alaptőke növelésére fordítják, folyamatosan fejlesztve a pénzintézetet, illetve támogatva a katolikus egyház küldetését hosszú távon.

A 2020-as év nagy kihívást jelentett a globális gazdaságnak. A IOR továbbra is biztosította a minőségi pénzügyi szolgáltatásokat Vatikán városállamnak és az egész világon jelen levő katolikus egyháznak. A pénzintézet ezen túlmenően teljes és folytonos elkötelezettséget vállalt arra, hogy valamennyi tevékenységével, saját és ügyfelei tőkebefektetésével és azok kezelésével hű marad a katolikus egyház elveihez és társadalmi tanításához.

A 2020-as év pénzügyi kulcsadatai a következők: 5 milliárd euró az ügyfelek által összegyűjtött összeg, amelyből 3,3 milliárd euró megtakarítás és értékpapír. 36,4 millió nettó haszont könyveltek el, ami a kockázat-alapú befektetési eljárás eredménye, és összhangban áll a katolikus etikával, melyet kintlévőségei kezelésére alkalmaznak. 645,9 millió euró volt a tavaly év végi alaptőke nettó összege, amelyet a bíborosi bizottság döntése értelmében osztanak szét.

2020 folyamán a IOR tovább erősítette vezetői csoportját, IT befektetéseket eszközölt, beleértve egy fejlesztő programot, amely a technológiai infrastruktúra rugalmas ellenállóképességét növeli, illetve csökkenti az informatikai kockázatokat.

Gedő Ágnes

Forrás: Vatican News

MEGOSZTÁS